A sarkadi kistérség 3 milliárd forintra számít

A társulásnak, hasonlóan a Dél-Alföld másik négy, hasonló helyzetben lévő térségéhez márciusra, illetve április elejére kellett elkészíteni azt a felzárkóztatást célzó programot, amelyet azután a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közreműködésével, gyakorlatilag pályázati verseny nélkül valósíthatnak meg – hangsúlyozta az elnök. Kiemelte: a sarkadi térség rendelkezésre álló összeg részben a régiós alapokból, részben pedig ágazati fejlesztési programokból származik, ezért a terveket úgy kellett kidolgozni a térségeknek, hogy azok azért illeszkedjenek a központi és térségi operatív programokhoz is.

Rövidesen kiírják a pályázatokat

Tóth Imre, Sarkad város fideszes polgármestere, a társulás elnöke nehezményezte, hogy jelentős késésben van a LHH kistérségek felzárkóztatásának programja. Emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök két és fél évvel ezelőtt arról tájékoztatta a fővárosban az érintett polgármestereket, hogy rövidesen kiírják a számukra tervezett pályázatokat. „Ehhez képest jutottunk el most oda, hogy projekt javaslataink többségét gyakorlatilag befogadták” – szögezte le.

Még nincsenek irányelvek sem

Tóth Imre azt is hiányolta, hogy a részletes tervezéshez szükséges irányelvek, illetve pályázati kiírások még nem készültek el, ezért arra számít, hogy a egy-egy program kivitelezése leghamarabb egy év múlva kezdődhet. Tóth Imre kifogásolta azt is, hogy a programban szerepel a gazdaság fejlesztéséhez rendelt 200 millió forintos alap is, ám mint mondta ehhez az önkormányzatoknak 30 százalékos önerőt kellene felmutatniuk. A sarkadi kistérséghez tartozó 11 településből Sarkad kivételével mindegyik az önhibáján kívüli hátrányos helyzetű település.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.