A szőregi rózsatöveket segítő bemutatóterem nyílt

Tóth Zita gazdálkodó elmondta, hogy a Tisza és a Maros közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés több mint 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. A térségben mintegy 80 hektáron háromszáz család foglalkozik rózsatermesztéssel, mivel azonban egy adott földterületre csak nyolcévente lehet rózsát ültetni, a termőterület nagysága meghaladja a 300 hektárt – közölte a szakember.

A tövek többségét külföldön értékesítik

A szőregi rózsatövek többségét külföldön, főként Nyugat-Európában – Ausztriában, Német-, Francia-, Olasz-, és Spanyolországban, valamint Hollandiában és az Egyesült Királyságban – értékesítik, fontos keleti piac azonban Románia és Bulgária is – tudatta Tóth Zita. A rózsatő termelői ára fajtától függően 0,7 és 1 euró között mozog. Erre rakódik még a nemesítőknek járó megközelítőleg ugyanekkora licenszdíj, a csomagolás és kiskereskedelmi terítés költsége. A boltokban Nyugat-Európában a rózsatöveket fajtától függően 5 és 30 euró közötti áron kínálják – közölte a gazdálkodó.

Évi félmillió tő, 12 ember

Tóth Zita elmondta, családjuk 1968 óta foglalkozik rózsakertészettel. Harminc hektáros saját tulajdonú termőterületükön a magyarországi rózsatőtermesztés 15 százalékát állítják elő. Az évi félmillió rózsatő gondozása a családtagokkal együtt összesen tizenkét embernek ad állandó munkát, nyáron azonban akár negyven alkalmi munkavállalót is foglalkoztatnak. Bár igyekeznek a munkafolyamatokat gépesíteni, bizonyos feladatokat – különösen a rózsaszemzést – nem lehet – tudatta.

A bemutatókert 60 millióba került

Az 5 ezer négyzetméteres telken összesen 60 millió forintból kialakított 290 négyzetméteres épület előtt bemutatókert fogadja a vendégeket. A földszinten a szőregi rózsakertészet történetét bemutató kiállítás látható, valamint irodákat alakítottak ki, az emeleten pedig konferenciaterem és tárgyaló található. A beruházás költségeiből 24 millió forintot uniós pályázati támogatás fedezett. A tervek szerint a telken részben pályázati forrásból egy 1300 négyzetméteres hűtőházat és csomagolóüzemet, valamint egy géptárolót is kialakítanak majd – mondta Tóth Zita.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.