Agrárpolitika 2021-22-ben: a képviselők elfogadták az átmeneti szabályokat és a 8 milliárd eurós helyreállítási támogatást

EP-067029A_KATAINENAz uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások megszakítás nélkül folytatódnak. A finn Elsi Katainen (képünkön), az átmeneti uniós mezőgazdaságpolitikai szabályokkal foglalkozó jelentéstevője szerint a jóváhagyott, új uniós jogszabály amellett, hogy támogatást ad a válság sújtotta élelmiszer-ágazatnak, biztonságos átmenetet biztosít a jövőbeli új szabályok felé.

A szerdán 653 szavazattal, 19 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett elfogadott új uniós törvény 2022 végéig hosszabbítja meg a jelenleg is futó közös mezőgazdasági politika szabályait. Így megszakítás nélkül folytatódhatnak a gazdálkodóknak és a vidékfejlesztési kedvezményezetteknek járó kifizetések. A gazdálkodók, élelmiszer termelők és vidéki kedvezményezettek uniós helyreállítási támogatáshoz jutnak. Az átmenet két évig tart, ezalatt a helyreállítási források teljes egészét kiosztják. Az uniós képviselők a jelenlegiről a következő uniós agrárpolitikára való zökkenőmentes váltást garantáló szabályokról, és nyolc milliárd euró agrártámogatásról döntöttek.

A tagállamok a képviselők döntésének köszönhetően megkönnyíthetik a kedvezőtlen időjárás, növény- és állatbetegségek vagy kártevő fertőzés okozta súlyos bevételkieséssel szembenéző gazdálkodók támogatását. Az Európai Parlament olyan intézkedésekhez ragaszkodott, amelyek nagyobb mozgásteret adnak a tagállamoknak a gazdálkodók támogatásában, különösen a koronavírus-válsággal kapcsolatban.

A képviselők emellett meghosszabbították az éghajlat-változási és környezeti szempontból kedvező, vagy biogazdálkodásra fókuszáló, többéves vidékfejlesztési projektek időtartamát, amelyek így három évnél hosszabb ideig is tarthatnak. Emellett az állatjóléti projekteket is felvették ebbe a csomagba.

A Parlament és a Tanács között született, és most hivatalosan is elfogadott megállapodásnak azok a szabályok is részét képezték, amelyek meghatározzák, hogy a gazdálkodók, élelmiszergyártók és vidéki régiók hogyan használhatják fel a koronavírus-járvány miatti támogatásként a következő két évben rendelkezésre álló nyolc milliárd eurót. A forrás mintegy 30 százaléka 2021-ben, a többi 70 százalék pedig 2022-ben válik elérhetővé.

A képviselők elérték, hogy a helyreállítási támogatás legalább 37 százaléka a biogazdálkodást művelőknek, az éghajlat-változási és környezetvédelmi projektekre és állatjólétre jusson. Az alap legalább 55 százalékából a gazdálkodásokat ellenállóbbá, fenntarthatóbbá, és a digitális kornak megfelelővé alakító befektetéseket és a fiatal gazdálkodók által indított gazdálkodásokat kell finanszírozni.

A keddi vitában nem szólalt fel magyar képviselő. A jelentéstevők viszont hangot adtak véleményüknek. Elsi Katainen (Renew, Finnország), az átmeneti uniós mezőgazdaságpolitikai szabályokkal foglalkozó jelentéstevője szerint a jóváhagyott, új uniós jogszabály kifejezetten fontos a gazdálkodók számára, hiszen a következő két évre jogbiztonságot nyújt, és támogatást ad a válság sújtotta élelmiszer-ágazatnak. Biztonságos átmenetet biztosít a jövőbeli új szabályok felé, közben pedig az állami közigazgatásnak és a gazdálkodóknak is elegendő idejük lesz felkészülni a 2022-ben induló, megreformált uniós agrárpolitikára.

Paolo De Castro (S&D, Olaszország), az uniós helyreállítási segéllyel foglalkozó jelentéstevő úgy fogalmazott, hogy nem pusztán a status quo meghosszabbításáról van szó. „Gazdálkodóinknak, élelmiszer termelőinknek és a vidéki közösségeknek hasznos eszközkészletet és a hozzájuk kapcsolódó forrásokat adunk arra, hogy növeljék vállalkozásaik ellenálló képességét, fenntarthatóságát, és digitalizáltságát annak érdekében, hogy az ágazat aktívabban kivegye a részét az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásból és a káros hatások enyhítéséből.”

A képviselők és a tagállamok által elfogadott, és most a Parlament által támogatott szöveget a hatályba lépése előtt még a Tanácsnak is hivatalosan el kell fogadnia.

A rendelettervezet a második azon két javaslat közül, amellyel a Bizottság zökkenőmentes átmenetet biztosít a 2022. utáni időszakra vonatkozó közös agrárpolitika felé. Az átmenetre vonatkozó szabályok első csomagját 2019 decemberében fogadta el a Parlament. A 2022. utáni időszak uniós agrárpolitikájának reformjáról szóló, a Tanács és a Parlament közötti tárgyalások jelenleg is zajlanak.