Akik az intervenciós felvásárlásban bíznak

Sokat könnyített a talajelőkészítő munkákon az elmúlt napokban átlagosan lehullott mintegy 32 milliméternyi eső – vélekedett Farkas Zoltán. A vezető szerint ez a nedvesség elegendő volt ahhoz, hogy egy őszi mélyszántásnyi rétegben beszivárogjon a talajba. A megyében január óta lehullott 343 milliméter csapadék azonban összességében így is mintegy százhúsz milliméter hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest – tette hozzá.

Jókor jött az eső
A mostani eső viszont kifejezetten jókor jött, hiszen a szántóföldeken immár 80 százalékban befejezett betakarítást alig hátráltatja. Jelentősen javítja azonban a magágy-előkészítés, illetve a tervezett 158 ezer hektárra vetítve 45 százalékos készültségi szinten álló vetés feltételeit – fogalmazott. Utóbbi teendők kapcsán Farkas Zoltán kitért arra is, hogy egyes őszi vetésű növénykultúrák állapotában komoly eltérések tapasztalhatók. Míg ugyanis a káposztarepce több mint négyötöde kikelt, addig a búzának a közelmúltig tartó szárazság miatt még csak a tizede került földbe. Kenyérgabonát egyébként is számottevően, bő 12 százalékkal kisebb területen vetnek idén a gazdák a tervszámok alapján. Így az őszi búza ez évi 80-82 ezer hektáros termőterülete jövőre várhatóan hetvenezer hektár alatt marad. Körülbelül a kieső parcellák méretének megfelelő 10-12 ezer hektárral növekedett ellenben az őszi árpa és a repce vetésterülete a megyében – tájékoztatott a földművelésügyi igazgató.

Végéhez közeledik a szüret
Farkas Zoltán hangsúlyozta, raktározási gondokkal általában nem küzdenek a helyi termelők, ám a gabona értékesítésével annál inkább. Pang a piac, így a többség kivár és a novemberben meginduló intervenciós felvásárlásban bízik. A kertészeti növénykultúrákkal kapcsolatban elmondta: a szüret már a befejezéséhez közeleg. A szőlő esetében a hektáronkénti 10,5 tonnás termésátlag jónak nevezhető, amely ráadásul kiváló minőséggel párosul. Az aszály tehát a szőlőnek az aggodalmak ellenére nem hogy nem ártott, inkább használt – jelentette ki a szakember, aki megjegyezte: ez a borászok számára is reményt keltő, hiszen jó évjáratra számíthatnak. Ám a piac nem tükrözi mindezt, hiszen a színtől, fajtától és fizetési határidőtől függően fizetett kilónkénti 40-55 forint nagyon alacsony átvételi ár ezért a gyümölcsért – magyarázta. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.