Az agrárgazdaság teljesítménye közepes lesz az idén

Ezt Szabó Márton, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezető kutatója állítja. A Kopint-Tárki és az Agrár-Európa Tanácsadó Kft. együtt mutatta be közös kiadványának, az agrárágazat helyzetét elemző Agrármonitornak a legfrissebb, idei harmadik számát.

Csökkenő számok
A mezőgazdaság ez évi termelési szintje várhatóan 10-12 százalékkal marad majd el a tavalyitól. A termelői árak is lényegesen alacsonyabbak, mint a múlt évben: 2009 első nyolc hónapjában az árak átlagosan mintegy 20 százalékkal maradtak el a tavalyiaktól. A magyar élelmiszerpiac zsugorodása tovább folytatódott: az év első nyolc hónapjában 3,4 százalékkal volt kisebb, mint 2008 hasonló időszakában A fogyasztók szempontjából viszont kedvező, hogy az idén az élelmiszerárak emelkedése éves szinten 5 százalék körül alakul, ami lényegesen kisebb mértékű az előző évek drágulásánál. Szabó Márton utalt arra, hogy a jelenlegi teljesítmény adatok ismeretében, és az ágazat mutatóinak több éves alakulását figyelembe véve egyenlőre nem látszik semmi jele az agrártárca által korábban megcélzott és bejelentett 30 százalékos növekedésnek.

Kevesebb gabona
Az adatokat részletezve a vezető kutató példaként említette: az idén lényegesen csökkent a kalászos gabona és a burgonya mennyisége, az előbbi 24, az utóbbi 25 százalékkal. Kisebb volt a csökkenés a zöldség és gyümölcs esetében, 3-5 százalékos, a baromfihús-termelés pedig szinten maradt. Az exportpiaci kereslet is visszaesett 2009-ben. Az év első nyolc hónapjában a mezőgazdasági kivitel volumene 1,3 százalékkal volt kisebb a bázisnál. A forintban számolt árbevétel ugyan emelkedett 1,7 százalékkal, de euróban számítva 11,7 százalékos volt a visszaesés. Jelentős exportbevétel kiesés volt például a gabonaféléknél, csaknem 200 millió euró, és az olajos magvak – napraforgó, repce – esetében, több mint 60 millió euró.

Nőtt az import
Az import mértéke nőtt, de ezt nem számszerűsítették az elemzés készítői, annyit közöltek, hogy jelentős mértékű volt a növekedés. A magyar élelmiszerpiacon az árak emelkedése várhatóan elmarad az idén a tavalyi 11,5 , illetve a tavalyelőtti 10,2 százaléktól. Előreláthatólag ebben az évben 5 százalék körül alakul majd. A termelői árak közül ez év első nyolc hónapjában leginkább a gabonánál, az olajos magvaknál és a tejnél volt a legnagyobb mértékű az éresés, sorrendben: 37,2, 23,7 és 25,7 százalék.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.