Az agrártárca a jégverés kárát is enyhítené
” name=”Originator”> A jégkár az alapból nem enyhíthető, ezért van szükség a megnyitásra, hogy ennél a természeti csapásnál is segíteni lehessen a gazdálkodókon – mondta a tárca tisztségviselője. Hozzátette: a kárenyhítési alap újranyitásához törvénymódosítás kell, ezért pénteken egyeztetnek az agrárképviseletek vezetőivel, hétfőn pedig a pártokkal, hogy a javaslat elfogadásához a parlamentben a többség adott legyen.

Akinek nincs biztosítása, ne ácsingózzon

A törvényjavaslatot képviselői indítvánnyal szeretnék a parlamentben beterjeszteni, hogy minél hamarabb, két hét alatt döntés születhessen a kérdésben. Gőgös Zoltán kérdésekre válaszolva megerősítette: amennyiben elfogadják a javaslatot, csak az kaphat támogatást, aki korábban csatlakozott a kárenyhítési alaphoz és be fizette a szükséges összeget. Akinek nincs biztosítása, az nem számíthat kárenyhítésre – hangsúlyozta.

Jelenleg 2,5 milliárd van az alapban

Az államtitkár elmondta: az alapban jelenleg 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre a csatlakozott termelői befizetésekből, amelyhez a kormány ugyanennyivel járul hozzá. Az 5 milliárd forintból azonban az aszálykárt is enyhíteni kell, ami ugyancsak érinti a csapadékmentes tavasz miatt a szabolcsi gazdálkodókat – tette hozzá. Megjegyezte, további forrás átcsoportosítására is van némi lehetőség, de annak szükségessége a pontos kárfelmérés után derülhet ki.

Lenne még lehetőség segítségre

Az államtitkár arról is szólt, hogy az uniós, úgynevezett de minimis alapból lenne még lehetőség segítség nyújtására, de annak három évre szóló összegét a szabolcs-szatmár-beregi termelők nagy többsége már igénybe vette, amikor két éve májusban súlyos fagykár pusztított a térségben.

Péntekre végeznek a kárfelméréssel

Magyar Miklós, a térségi mezőgazdasági szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatója elmondta: a hét végi vihar okozta károk felmérése pénteken fejeződik be, településenként lesz összesítés és a károk összegét is igyekeznek meghatározni. Előzetesen 37 ezer hektár károsodott területet vettek nyilvántartásba, de ez a szám még akár jelentősen is változhat.

A Zöldbárókat 60-100 százalékos kár érte

Müller Ferenc, a kótaji Zöldbárók Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a megszűnt termelőszövetkezetből alakult magántársaság mezőgazdasági ültetvényeit 60-100 százalékos kár érte. Minden táblában, összesen mintegy 2.300 hektáron pusztított a jég, s bár a 139 helyi lakosnak munkaalkalmat adó kft.-nek van biztosítása, a jelentős terméskiesés miatt igen nehéz évzárásra számíthatnak.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.