Az EFSA újraértékelése a MON810 génmódosított kukoricáról

Az EFSA sem a génmódosítás mellett, sem ellene nincsen, szerepe kizárólag a génmódosított növények biztonságosságának független értékelése, a legszigorúbb európai uniós és nemzetközileg elfogadott kockázatbecslési minta és metodika alapján. Az EFSA felismeri, hogy különböző vélemények léteznek a génmódosítást illetően, és tisztában van vele, hogy a GMO Bizottság tudományos véleményének eredménye esetleg nem támogatja a Greenpeace és a Friends of the Earth nézeteit. Hivatkozással a Greenpeace és Friends of the Earth riportjában szereplő fontosabb követelésekre, az EFSA rámutat:

– Az EFSA bizottságai felismernek a szakvéleményükben néhány helyen tudományos bizonytalanságot. A kockázat managereknek kell átgondolniuk döntéshozataluk során a szakvéleményt teljességében. A GMO bizottság biztos benne, hogy széleskörű tudományos hálózatának segítségével megfontolt olyan lényeges tudományos tanulmányokat, amiket a Greenpeace és a Friends of the Earth riportja is említ.

– Az EFSA nem szorít háttérbe vagy vesz semmibe kutatásokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a lehetősége annak, hogy a MON810 termesztése káros hatással van a nem cél élőlényekre, mint például pillangók és más rovarok, igen csekély. Szükségszerűen a bizottság a tudományos szakvéleményét a management opciókról is megadta, mint például a környezet ellenőrzése.

– Az MON810-ben létező, vagy elméletileg lehetséges összes fehérjét a bizottság kivizsgálta, és megállapította, hogy nem ébresztenek aggodalmat.

– Az EFSA valóban felülvizsgált egy 90 napos tanulmányt az MON810-ről, és erre a kutatásra hivatkozással javított a szakvéleményén a jegyzékében.

Az EFSA GMO bizottsága független vezető tudósokból áll, akik mind a génmódosítási kockázat szakértői, egész Európából, további külső szakértők segítik a munkájukat, hogy biztosítsák a szükséges szakértői számot. A tagállamokkal és az illetékes hatóságokkal való állandó konzultáció mellett az EFSA egy speciális gyűlést tartott a tagállamok szakértőivel május 26-án azért, hogy kicseréljék nézeteiket a MON810 génmódosított kukorica termesztésének megújításával járó környezeti kockázat felbecsléséről. A találkozóról készült beszámoló megjelent az EFSA honlapján. Mint mindegyik génmódosítási kockázatbecslés, a MON810 megújításáról való értékelés is a GMO bizottság előírásainak megfelelően volt kivitelezve, ami már ki volt téve nyilvános konzultációnak. Az EFSA támogatni fogja az Európa Tanácsot a MON810 megújításának kockázatfelméréséről szóló, jelenleg zajló nyilvános konzultáció során beérkezett megjegyzések áttekintésében. Egyúttal meghívja az érintetteket, többek között a Greenpeace-t és a Friends of the Earth-t egy tudományos megbeszélésre szeptember elején, hogy megvitassák a kommentárjaikat és válaszoljanak azokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.