Az EU bioüzemanyag politikája és a fejlődő országok

Az Európai Unió decemberben hoz döntést az EU bioüzemanyag célkitűzéseiről. Ebből az alkalomból egy európai körút keretében szervezett találkozót a Magyar Természetvédők Szövetsége hazai döntéshozókkal és politikusokkal. A rendezvényen Camila Moreno, braziliai emberjogi szakértő, a Terra de Direitos munkatársa elmondta, hogy az agroüzemanyagok hatalmas mértékű térnyerése az országban együtt jár a rabszolga munka, valamint a gyerekmunka terjedésével, hatalmas mértékű erdőirtással, a biológiai sokféleség csökkenésével, valamint a cukornád ültetvények felégetése miatt üvegházhatású gázok jutnak a légkörbe. Az óriási monokultúrás ültetvények a földtulajdon még erősebb koncentrációját eredményezik, miközben a vidéki, szegény őslakos közösségeket megfosztják a földtől.
Élelmiszernövényeket autók táplálására felhasználni, miközben milliók éheznek világszerte, erkölcstelen. Az EU egyre növekvő igénye az üzemanyagként felhasznált növények iránt, az egész világon jelentős mértékben hozzájárul az élelmiszerárak emelkedéséhez, és ahhoz, hogy a mezőgazdasági területek kiszorítják az erdőket. Az agroüzemanyagok nem nyújtanak megoldást az energiaigényünkre, és az általuk okozott problémák a legtöbb esetben éghajlati szempontból rosszabbak, mint amit a kőolaj okoz – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.
Az európai közvéleményt azzal nyugtatták, hogy csak a fenntartható körülmények között termelt bioüzemanyagokat engedélyezik az EU-ban. Ugyanakkor viszont az úgynevezett fenntarthatósági kritériumok nem többek egyszerű zöldrefestésnél. A lehetséges veszélyekkel kapcsolatos összes figyelmeztetés ellenére az EU továbbra is az agroüzemanyagok terjedését szorgalmazza – jelentette ki Adrian Bebb, a Föld Barátai Európa élelem és biodiverzitás programvezetője.
Az EU francia soros elnöksége és a Bizottság a homokba dugja a fejét. Eddig figyelmen kívül hagyták számos független tudományos testület eredményét, amelyek elmondták, hogy a földhasználat megváltozásának központi szerepe van a bioüzemanyagok környezeti hatásainak tényleges megértésében. A nem megfelelő szabályozás nagy mértékben megnöveli az agroüzemanyagokba történő – jó vagy rossz – befektetéseket, és egy éghajlati időzített bombát hoznak létre egy olyan pillanatban, amikor a világnak olyan döntésekre van szüksége, amelyek garantálják a kibocsátások csökkentését – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.
Európa hús, tej és tojás iránti étvágya az agroüzemanyagok iránti megnövekedett étvággyal együtt jelentős hatással van a fejlődő országok mezőgazdaságára. Az európai piacok igényeinek kielégítése érdekében a fejlődő országok mezőgazdasága egyre jobban terjeszkedik az erdők, a vidéki közösségek és éghajlatunk kárára – hangsúlyozta Adrian Bebb, a rendezvényen nyilvánosságra hozott új tanulmány eredményeit ismertetve.  Ezért a természetvédők szerint az EU döntéshozóinak el kellene vetniük az agroüzemanyagok részarányát növelő célkitűzéseket a decemberi szavazások során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.