Bajnai szerint sikeresen fejlesztünk uniós pénzből

A legfrissebb adatok szerint Magyarország kifizette az első Nemzeti Fejlesztési Tervben rendelkezésre állt 670 milliárd forint fejlesztési forrás 99,6 százalékát. Az uniós szabályok szerint 2008. december 31-éig lehet erre a fejlesztési időszakra szólóan számlákat befogadni, így várható, hogy a kifizetés csaknem 100 százalékos lesz. A miniszter szerint Magyarország joggal lehet büszke erre az eredményére, hiszen a legjobban teljesítő uniós tagországokban sem szokott a kifizetési arány 80 százalék fölé emelkedni.
Bajnai Gordon hangsúlyozta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtása is gyors ütemben folyik. A 2007-2013. évi hét évre szóló keret 55 százaléka pályázati úton, vagy kiemelt projektként elérhetővé vált. A teljes hétéves keret 25 százalékáról már támogatói döntés született, és 16 százalékát már leszerződték. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben eddig meghozott több mint 7800 támogatói döntés, illetve az ötezret meghaladó megkötött szerződés azt jelzi, hogy Magyarországon érdemben elindultak a fejlesztések.
A fejlesztési miniszter elmondta: az idén Magyarország 15 nagyprojektet jóváhagyásra már elküldött az Európai Uniónak, és további 4-et a következő napokban juttat el Brüsszelbe. Ezzel Magyarország a tagállamok közül messze a legtöbb nagyprojektet nyújtotta be jóváhagyásra ebben a fejlesztési ciklusban. A miniszter utalt arra, hogy uniós ígéret szerint ezeknek a projekteknek a jóváhagyási eljárását felgyorsítják. Ezzel lehetővé válik, hogy még a brüsszeli döntés előtt el lehet kezdeni a kivitelezést. Bajnai Gordon szerint ez is esélyt ad arra, hogy az építőipar minél előbb elkezdhesse azokat a beruházási munkákat, amelyek uniós támogatásból valósulnak meg a következő 2 évben.
Örömtelinek nevezte a miniszter, hogy az uniós források többségét a vállalkozások nyerték el. A projektek megvalósítását könnyíti az előlegfizetésről hozott kormányzati döntés, amely szerint az eddigi jellemzően 25 százalékos előleget 40 százalékra emelik a vállalkozásoknál, az önkormányzatok esetében pedig átlagosan 35 százalékra. Ezzel az intézkedéssel 100 milliárd forint nagyságrendű összeget lehet a következő hónapokban a gazdaságba juttatni. Bajnai Gordon szerint a magyar kormány aktívan és sikeresen lobbizott az idén az európai uniós intézményeknél, hiszen azok több magyar javaslatot is befogadtak. Magyarország elsők között javasolta, hogy át lehessen alakítani a nemzeti fejlesztési terveket. A sikeres lobbizás eredményeként az unió megemelte a vállalkozások számára külön engedélyezés nélkül adható, úgynevezett de minimis támogatások felső határát a korábbi 200 ezer euróról 500 ezer euróra. Magyar javaslatra hagyta jóvá az unió, hogy járuléktámogatást lehessen adni munkahelymegőrzésre. Magyarország több országgal közösen kezdeményezte, hogy a nagyprojektek jóváhagyási folyamatát gyorsítsák fel Brüsszelben, amire a tagországok ígéretet kaptak. Az Európai Bizottság részletes leírást kért az uniós fejlesztési forrásból létrehozandó regionális válságkezelő alapról, hogy ezt a gyakorlatot más tagországoknak is ajánlani lehessen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.