Belga és a dán munkaerőpiac-nyitás

A 2004-ben csatlakozott, szóban forgó országok munkavállalóira így már csak Németországban és Ausztriában érvényesülnek különböző korlátozások. Az Európai Bizottság néhány héten belül elbírálja a korlátozások fenntartásának szándékára vonatkozó német és osztrák bejelentést.

Súlyosabb problémák megelőzése

Közleményében Vladimír Spidla munkaügyi EU-biztos „melegen üdvözölte” Belgium és Dánia munkaerőpiac-nyitását, amely teljesen szabad mozgást biztosít az unión belül a nyolc ország dolgozóinak. „Teljes mértékben tiszteletben tartom a tagállamok azon jogát, hogy a csatlakozási szerződésekkel összhangban további átmeneti intézkedéseket tartsanak fenn súlyos munkaerőpiaci zavarok, illetve azok veszélye esetén. A Bizottság jelentései azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a 2004-es és 2007-es EU-bővítést követő migrációs hullám kedvező gazdasági hatásokkal járt azokban az országokban, amelyek nem korlátozták a munkaerő szabad áramlását” – hangsúlyozta Spidla. Szerinte a korlátozások feloldása a mostani gazdasági válság közepette is segít az olyan, súlyosabb problémák elkerülésében, amelyek a munkaerőpiac zártságából adódnak – ilyen például a be nem jelentett munkavállalás, illetve a színlelt önfoglalkoztatás.

Rugalmasság kér irányban is

A munkaerő szabad áramlása rugalmasságot biztosít két irányban is, hiszen a dolgozók oda áramlanak, ahol munkaerő-kereslet van, illetve távoznak, ha a feltételek romlanak – tette hozzá az EU-biztos. Rámutatott arra, hogy a gazdasági lanyhulás már most is visszafelé irányuló migrációt váltott ki az EU-n belül. A csatlakozási tárgyalásokon kialkudott feltételek szerint a munkaerőpiaci korlátozásokat még fenntartó uniós tagországoknak legkésőbb e hónap végéig jelezniük kell az Európai Bizottságnál, ha az intézkedéseket folytatni akarják a „nyolcakkal” szemben. Ezt azonban csak kiemelten nyomós ok, a piac súlyos zavara, illetve annak veszélye esetén tehetik. A régi uniós tagországok közül Ausztria és Németország jelezte, hogy továbbra is élni kíván bizonyos korlátozó intézkedésekkel. Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja az osztrák és a német bejelentett szándékot. A vizsgálat néhány hétig tart – közölte a bizottság.

Bürokratikus reflexek

Belgiumban a munkaerőpiac-nyitás úgy valósul meg, hogy a kormány április közepén hozott döntése értelmében április 30-án megszűnik a hatálya annak a rendeletnek, amely az eddig érvényes korlátozásokról szólt. Külön „engedélyező” rendeletre tehát nincs szükség, május 1-étől az érintett nyolc országra is a régi EU-tagok vonatkozásában érvényes szabályok hatályosak, tehát szabad a munkavállalás. Belgiumban a szóban forgó új tagországok állampolgárai eddig is három hónapig tartózkodhattak folyamatosan külön engedély nélkül. A tartós lakhatási engedélyt akkor kaphatják meg, ha dokumentumokkal támasztják alá, hogy biztosított az országban a megélhetésük. Ezt úgy is megtehetik, hogy bemutatják a belga munkáltatóval kötött munkaszerződésüket, munkaszerződést pedig immár korlátozások nélkül lehet kötni. Amit azonban egyelőre nem lehet világosan látni, az, hogy az új jogi helyzetről szóló információ milyen gyorsan jut majd el a helyi hivatalokhoz, illetve a munkáltatókhoz. Az utóbbiak kötelessége lesz ugyanis a munkavállaló társadalombiztosítási bejelentése, a hivataloké pedig az ügyintézés. Valamelyes időt nyilván igénybe vesz majd, hogy a belga bürokrácia reflexei „ráálljanak” az új tagországok állampolgárainak munkavállalása esetén is az olajozott ügyintézésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.