Biztos kezekben az EU mezőgazdasági politikája

Ciolos úr meghallgatásán többször hangsúlyozta, hogy a 2004-es, majd a 2007-es bővítést követően az EU mezőgazdasági szerkezete is sokkal változatosabb lett, mint a korábbi években volt. Egyetértettünk a biztosjelölttel abban, hogy az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának egyenlőségen kell alapulnia, a támogatások nem diszkriminálhatnak tagállami alapon és erősíteni kell a Közös Agrárpolitika szociális és környezetvédelmi vonásait” – mondta Tabajdi Csaba az MSZP EP delegációjának vezetője Dacian Ciolos mezőgazdasági ügyekért felelős biztos jelölt meghallgatásán.

Miben érdekelt Magyarország?

„Magyarország abban érdekelt, hogy 2013 után is fennmaradjon a Közös Agrárpolitika. A KAP, különösen az új tagállamokban a mezőgazdasági szektor és a vidéki társadalom fennmaradásának záloga. Ciolos úr egyetértett azon véleményemmel, hogy a Közös Agrárpolitika jelenlegi forrásai elégségesek, ugyanakkor a támogatások rendszerének átfogó reformja elkerülhetetlen.
„A jelenlegi Közös Agrárpolitika ugyanis túlpreferálja a nagybirtokot és a gabonatermelést, így nem segíti megfelelően a kis családi gazdaságokat, valamint a növény- és állattenyésztés megbomlott egyensúlyának helyreállítását” – fogalmazta meg Tabajdi a meghallgatáson. „Minden tekintetben egyensúlyt kell teremteni az európai mezőgazdaságban, megszüntetve a régi és új tagállamok, a különböző mezőgazdasági szektorok és a különböző üzemméretek támogatása körüli ellentmondásokat” – mondta válaszában Dacian Ciolos.

Milyen lesz a jövő?

Az EP Mezőgazdasági Bizottságának magyar főtagja kérdésében az európai mezőgazdaság piacszabályozó eszközeinek jövőjéről is kérdezte a leendő biztost. A 2004-2009-es időszakban a piaci beavatkozás eszközeit jórészt leépítette a neoliberális elvektől vezérelt Európai Bizottság, a 2008-as gazdasági válság azonban bebizonyította, hogy a piacok önszabályozó mechanizmusa számos esetben nem működik. „A KAP reformjának keretében új piacszabályozó eszközöket kell kialakítanunk, amelyek megfelelő biztonsági hálót képeznek a gazdák számára. Ez a biztonsági háló egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, mivel a mezőgazdasági termelés természeti kockázatai a klímaváltozás következtében egyre nagyobbak lesznek” – hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

Elkötelezett reformer

A magyar szocialista delegációvezető már hosszabb ideje foglalkozik az Európai Parlamentben a nagy élelmiszerláncok mezőgazdasági termelőkkel szembeni gazdasági erőfölényével. Dacian Ciolos válaszában jelezte, nem csupán a kereskedelmi lánc végén álló áruházláncoknál, de a kereskedelmi láncban közvetítőként résztvevő nagykereskedőknél is jelentős profit keletkezik, miközben a termelők haszna az elmúlt időszakban stagnált vagy csökkent.  A mezőgazdasági biztos-jelölt úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság közvetlenül nem avatkozhat be ebbe a folyamatba, de közvetítőként segítheti a gazdák és a kereskedők közötti párbeszédet. Most elkészült bizottsági tanulmány alapján cselekvést ígért. A meghallgatást követő értékelésében Tabajdi Csaba elmondta, „Dacian Ciolos elkötelezett reformernek tűnik, aki nyitott az új gondolatokra és kész tárgyalni reformkoncepciója irányáról és részleteiről is.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.