Csaknem 30 milliós bírság Csányi Sándor érdekeltségeinek

A versenytörvény értelmében összefonódás jön létre, ha egy vagy több vállalkozás közösen közvetlen vagy közvetett irányítást szerez egy tőle független másik vállalkozás felett. A vállalkozások összefonódásához a GVH-tól engedélyt kell kérni, ha az összefonódásban érintett valamelyik vállalkozás-csoport előző üzleti évben elért nettó árbevétele a tizenöt milliárd forintot meghaladja, és az érintett vállalkozás-csoportok között van legalább kettő, amelynek az előző évi nettó árbevétele ötszázmillió forint felett van.

Nem kérték az engedélyt

A Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Kft. 2007. augusztus 3-án szerezte meg a Tendre Takarmányipari Kft. üzletrészeinek 50 százalékát a Dr. ELF Kft.-től. A Tendre Kft. üzletrészeinek másik 50 százaléka a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Nyrt. kezében maradt. Mivel a Tendre Kft.-t irányító vállalkozás-csoportok együttes 2006. évi nettó árbevétele meghaladta a 15 milliárd forintot, és ezen belül legalább kettőé (a Bonitást tulajdonló Csányi-csoporté és a Forrás tulajdonjogával rendelkező Domestore-csoporté) az 500 millió forintot, ezért a vizsgált összefonódáshoz szükséges lett volna a GVH engedélye. A kérelmet a szerződés megkötését követő 30 napig kellett volna eljuttatni a GVH-hoz, azonban a hatósági engedélyt egyik vállalat sem kérte.

Kevesebbet a kiszabhatónál

Ennek eredményeként a GVH az ügyben maximálisan kiszabható 19,4 millió forint bírság helyett csak a Bonitás 2002 Kft.-t büntette, összesen 17 millió forintra. A maximális bírságot azért nem szabta ki a GVH, mert elismerte, hogy a vállalkozások nem akarták eltitkolni a tranzakciót. A GVH utólag engedélyezte, hogy a Bonitás Kft. közös irányítást szerezzen a Forrás Nyrt.-vel együtt a Tendre Kft. felett, mivel a Csányi- és a Domestore-csoport együttes részesedése sem a növénytermesztésben, sem az állattenyésztésben, sem a takarmánygyártásban nem éri el a 20 százalékos mértéket, amely felett felmerülhetnének versenyjogi aggályok.

Kizárható a Tendre szándékossága

A GVH döntött egy másik, ugyancsak a Tendre Kft.-t érintő, a fenti tranzakciót időben megelőző összefonódás ügyében is. A Tendre Kft. 2008. május 5-én megvásárolta a Bábolna Kft.-től – az addig bérelt – nagyigmándi és zalacsébi ingatlanokon lévő valamennyi ingóságot, valamint az itt gyártott termékek védjegyeit. Az összefonódáshoz azonban a vállalkozás nem kérte a GVH engedélyét. A Tendre Kft. az ügyben 10 millió forint bírságot kapott a maximális 26,95 millió forint helyett, mivel az összefonódásnak csekély piaci hatása volt, így kizárható, hogy a Tendre kft. szándékosan mulasztotta el az engedélykérést. Az összefonódást végül a GVH engedélyezte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.