Csaknem tíz évével bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe egy Pat nevű egér

Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe Pat, a kilencéves és 210 napos egér: a San Diego-i állatkertben élő rágcsáló a legidősebb, emberi gondozás alatt álló egér a világon – közölte a rekordokat feljegyző szervezet. A Star Trek című tudományos-fantasztikus filmsorozat egyik színészéről, Patrick Stewartról elnevezett rágcsáló 2013. július 14-én született – közölte a San Diego Zoo Wildlife Alliance.

Az állatkert abban az évben kezdett bele a veszélyeztetett csendes-óceáni tasakosegér (Perognathus longimembris pacificus) tenyésztésébe egy fajmentő program keretében. A dél-kaliforniai partok mentén élő apró rágcsálók száma az elmúlt évszázadban számottevően csökkent. A kis tasakosegér csendes-óceáni alfaját egy időben kihaltnak hitték, amíg az 1990-es években fel nem fedeztek egy addig ismeretlen populációt.

A mindössze néhány grammos állat Észak-Amerika legkisebb egere. Nevét pofazacskójáról kapta, amelyben élelmét és a fészkéhez használt építőanyagot hordozza.

A Guinness World Records szerint Pat majdnem két évvel idősebb, mint a korábbi rekordtartó, Fritzy, amely 1985-ben, hétéves és 225 napos korában pusztult el. A természetben a csendes-óceáni tasakosegér átlagos várható élettartama egy-két év. Emberi gondozásban általában hat évig él.