Digitális tananyag a parlagfűről

ParlagfűSTOP1ParlagfűSTOP címmel dolgozott ki ingyenes e-learning tananyagot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai támogatásával.

Az online edukációs platform célja, hogy megismertesse a fiatalokat a parlagfűvel, felhívja a figyelmet káros hatásaira és az irtás fontosságára – mindezt online, akár otthon elvégezhető formában. Magyarországon ugyanis sok ember életét keseríti meg a parlagfű-allergia, pedig rendszeres és szakszerű irtással megakadályozható lenne a növény terjedése. Ebből következik, hogy némi odafigyeléssel a magas pollenkoncentrátumú időszakok elviselhetőbbé tehetőek a parlagfű allergiások számára is.

A digitális tananyag a középiskolásoknak szól, és bárki számára elérhető ingyenesen az alábbi weboldalon: http://www.parlagfu-stop.hu/. Az e-learning négy leckéjén a saját tempójukban haladhatnak végig a fiatalok, amelyekben animációk és szöveges összefoglalók segítik az információk befogadását. Ezekben megismerhetik a parlagfű általános jellemzőit, az allergia tüneteit és azt is megtudhatják, hogy mit kell tenni, ha valaki parlagfűvel fertőzött területet lát, hogyan jelenthetik ezt be egyszerűen és gyorsan a hatóságoknak. Az e-learning rendszerben sikeresen teljesítők pedig oklevélben részesülnek, amelyet – otthoni oktatás esetén – később tanáraikkal is megoszthatnak elektronikus formában.

A tananyag az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai támogatásával készült. A téma a középiskolás korosztály számára is izgalmas, ugyanakkor informatív formában történő feldolgozásához hatékony segítséget nyújtottak a Nébih szakembereinek korábbi, az általános iskolásoknak szóló Parlagfű kisokos kiadvány összeállítása során szerzett tapasztalatai. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) digitális tananyaga, az információk mélyebb, komplexebb keretbe foglalásával, jól kiegészíti a parlagfű gyomnövényről már meglévő ismereteket is.

A NAIK célja az volt a digitális tananyag kidolgozásával, hogy egy modern, XXI. századi formában adja át a parlagfűvel kapcsolatos tudást, az e-learning pedig lehetővé teszi ezt a gyors és hatékony tudásbővítést – mondta Balla István, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese. Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlagfű elleni védekezés közös feladatunk. Akár egy tő kihúzásával is sokat tehetünk embertársaink egészségéért, mindennapjaik megkönnyítéséért. Felnőttként azonban már rendkívül nehéz változtatni a szokásainkon. Emiatt tartják a Nébih-nél kiemelten fontosnak a gyerekek ismereteinek bővítését, akik ha – sokszor észrevétlenül, „játszva” – megtanulnak valamit, az valóban beépül értékrendjükbe. A Nébih Parlagfű Kisokos kiadványát több ezer általános iskoláshoz juttatták el az elmúlt nyolc évben. A gyerekek a NAIK digitális tananyagával most elmélyíthetik tudásukat.

A ParlagfűSTOP e-learning a pedagógusok számára is hasznos lehet, mivel információtartalma okán kiváló tanítási segédletként szolgálhat. Az e-learning tananyag elérhetősége: http://www.parlagfu-stop.hu/