Durva árrések a tej termékkörben

A terméktanács megvizsgálta az alapvető tejtermékek – 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tej, a trappista sajt, a félzsíros tehéntúró és a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl – átadási- és fogyasztói árának alakulását az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs szolgálatának jelentése alapján. Az elemzésből megállapítható, hogy kilogrammra vetítve az idén az úgynevezett fogyasztói tejnél az árrés átlagosan 110 forint, a trappista sajtnál 450 forint, a félzsíros túrónál 430 forint, a tejfölnél 300 forint. Az árrés tartalmazza a 20 százalékos áfát is.
Az elemzés még érdekesebb képet mutat az átadási ár és az árrés tekintetében az elmúlt egy évben. Megállapítható, hogy míg a feldolgozói átadási árak stagnáltak, vagy csökkentek, addig a kereskedelmi árrés – amely a 20 százalék áfát tartalmazza – 30-40 százalékkal emelkedett. Így a számok tükrében a szakmai szervezet szerint nem kérdés, hogy mitől emelkedtek a tejtermékek fogyasztói árai, és az sem, hogy a profit nem a termelőkhöz, vagy a feldolgozókhoz került.
Az úgynevezett utólagos visszatérítések – ezen jogcímekből eddig 81 félét számoltak össze -, a tejtermelőktől és tejfeldolgozóktól vonják el a jövedelmet. Az olcsó import termékek köréről, amellyel a kereskedelem a „kispénzű hazai vásárlókat kívánja kielégíteni” egyetlen példát hoz terméktanács. A magyar UHT tejnél az árrés 100-110 forint, amely az áfát is tartalmazza. Ebből az egy adatból a szakmai szervezet szerint megállapítható, hogy ha azonos árrést alkalmaznak, akkor a boltok polcain lévő dobozonként 109 forintos árú import UHT tejet dobozonként 9 forintos áron, vagy ingyen szerezte be a kereskedelem. A terméktanácsnál úgy vélik, hogy ezt a beszerzési árat nem kell kommentálni.

Kapcsolódó hírek:
Nő a tejtermelés és -export a világbanGondban a tejtermelőkIskolatej kampányt indít az Európai BizottságTovább gyorsít a DanoneBrüsszeli bírság tejkvóta túllépéséértGórcső alá veszi a kínai tejpor-alapú élelmiszereket az EU


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.