Egyharmadával csökkent a tejipari őstermelők száma Szlovákiában

Szlovákiában 2005-ben még 826 tejtermeléssel foglalkozó őstermelő tevékenykedett, amelyeknek a száma a tavalyi év végére 590-re csökkent.

„Az utóbbi években emelkedtek a terményárak, ami megnövelte a tehéntartás költségeit is, ráadásul a növénytermesztésre stabil támogatásokat lehet kapni és emiatt sokan átváltottak inkább erre” – nyilatkozta Pém Bálint, a Fiatal Mezőgazdászok Szövetségének szakértője.

Szakértők szerint a jelenség másik oka a gazdák anyagi ellehetetlenülése. Ez közvetlen következménye annak, hogy az EU „régi” tagországaiban magasabb dotációt kapnak a gazdák mint Szlovákiában, ráadásul bár azt az uniós szabályok lehetővé tennék, hogy a tagországok nemzeti támogatásokkal javítsanak a termelőik helyzetén, Szlovákiában ezek összege is folyamatosan csökkent az elmúlt években. A gazdaságok számánál némileg lassabb ütemben, de csökken a tehénállomány is: 2011-ben 5.200 darabbal, az állomány 3,2 százalékával csökkent a tejtermelés céljából tartott tehenek száma. A visszaesés még markánsabb 2004-hez képest, hiszen azóta 24,4 százalékkal csökkent a tehénállomány Szlovákiában. A dél-szlovákiai Lakszakállas termelő szövetkezete a szlovákiai átlagnál nagyobb gazdaságok egyikének számít, itt két éve sikerült stabilizálni az állományt. Lelkes Péter, a lakszakállasi mezőgazdasági szövetkezet elnöke szerint az állománycsökkenés szempontjából a 2009-es év volt a legrosszabb, a tehéntej felvásárlási árának felére csökkenése katasztrofális következményekkel, közel egy millió euró bevétel kieséssel járt. „Korábban több mint 1.200 tehenünk volt. Csökkent az állományunk, jelenleg mintegy 750 darabot számoló állománnyal rendelkezünk” – mondta Lelkes Péter. Rámutatott: az állománycsökkenés fő oka az, hogy a szlovákiai gazdák nehezen képesek konkurálni a magasabb uniós és a nemzeti támogatásokban részesülő nyugat európai társaikkal. Hozzátette: a trend az, hogy míg nyugat európai gazdák éves szinten 3-5 százalékkal tudják növelni termelésüket, addig a szlovákiai termelők ennél nagyobb mértékű termeléscsökkentést kénytelenek megvalósítani. Ahhoz, hogy mind több őstermelő hagy fel a tehéntartással, az előbbi okok mellett a gazdák szerint részben hozzájárul a tej felvásárlási árainak egyenlőtlensége is. Bár éves összehasonlításban a 2010-es 27 euró centről 2011 végére 31 euró centre nőt a tehéntej literenkénti átlagos felvásárlási ára Szlovákiában, azonban még így is mintegy 2 euró centtel alacsonyabb volt mint az Európa Uniós átlag.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.