Előrehozott brüsszeli kifizetési lehetőség a cukrosoknak

Mariann Fischer Boel agrárbiztos szerint „az EU cukortermelése ma 18 kedvező agronómiai feltételekkel rendelkező tagállamban összpontosul (a reform előtti 23-hoz képest), és a termelés csaknem 70 százaléka a 7 legnagyobb cukorhozamú tagállamra esik”. „A fenntartható és versenyképes uniós cukoripar megteremtésére irányuló reformcélnak megfelelően a belföldi árak csökkennek” – áll a közleményben.

Magyarország is lemondott

A bizottság táblázatából kiderül, hogy Magyarország 2007 óta összesen valamivel több mint 300 ezer tonnányi cukorkvótáról mondott le. A 2009-2010-es piaci évben hazánk 105 420 tonna cukor- és 220 266 tonna izoglükóz-kvótával rendelkezik. Izoglükózból Magyarországé a legnagyobb kvóta az unióban.

Hátrányosan érint

A reform elfogadásakor – 2005 végén – Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úgy nyilatkozott: Magyarország azon EU-tagállamok közé tartozik, amelyeket a reform hátrányosan érint, de ha sikerül hatékonyan felhasználni a kompenzációra és szerkezet-átalakításra kialkudott támogatásokat, munkahelyek remélhetőleg nem szűnnek meg emiatt nagy számban az országban.

Előrehozott kifizetés

Az Európai Bizottság arra is emlékeztetett: a pénzügyi és gazdasági válság nyomán úgy döntött, lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy idén a teljes szerkezetátalakítási támogatás kifizetését előrehozzák júniusra. Több tagország már bejelentette, hogy a cukoripari cégek pénzügyi nehézségeinek enyhítése céljából élni fog ezzel a lehetőséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.