Engedélyezte az EU egy génkezelt repceféleség importját

A német Bayer cég kísérletei nyomán megalkotott – a génkezeléssel megnövelt ellenálló-képességű – T45-ös repcét Kanadában termesztik. A brüsszeli bizottság szerint a döntés azért is jelentős, mert lehetővé teszi a repceolaj készítésére alkalmas magok importjának felújítását Kanadából.

Januárban nem sikerült dönteni

Az uniós szabályok értelmében az Európai Bizottság dönthet egyes génmódosított termékek engedélyezéséről, ha arról a tagállamoknak nem sikerült megállapodásra jutniuk. A szóban forgó repceféleségről az EU-tagországok mezőgazdasági miniszterei januárban próbáltak dönteni, de az engedélyezéshez nem született elegendő szavazattöbbség.

Két eltérő álláspont

Az EU-ban két egyértelmű álláspontú – de időnként változó összetételű – csoport különül el a génmódosított termékek (gm) engedélyezésével kapcsolatban. Az egyik szerint lehetővé kell tenni, hogy a kártevőknek jobban ellenálló, bővebb terméshozamot ígérő gm-ek az unióban is hozzáférhetők legyenek. A másik szerint ilyet csak azt követően szabad engedélyezni, ha egyértelműen bebizonyosodott, hogy a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi és állati egészségre, illetve a környezetre.
Az uniós szabályok mindazonáltal csak alapos tudományos indokoltság esetén, kivételként teszik lehetővé a génmódosított növények tilalmát, és a moratórium miatt az EU rendre bírálatokkal találkozik a nemzetközi kereskedelmi fórumokon is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.