Esély az induláshoz az uniós támogatás

Sokan zöldség- és gyümölcstermesztéshez kértek és kaptak támogatást, mások az állattenyésztésben látnak fantáziát. Jellemzően aszerint választanak az új „belépők”, hogy milyen területen szerzett tapasztalatokat korábban a család többi – agráriumban érintett – tagja, tehát a foglalkozás általában öröklődik. 2009 nyarán ismét megnyitják a támogatási ablakot, aki tehát az előző fordulóban lemaradt, most reménykedhet az uniós forintmilliók nyújtotta segítségben.

Honnan vegyék a kezdőtőkét?
 
Alapos fejtörést okoz ugyanis a fiataloknak, milyen módon lehetnek képesek előteremteni azt a kezdőtőkét, amelynek segítségével hozzákezdhetnek terveik valóra váltásához. Hiába álmodják meg, mi az, amivel szívesen foglalkoznának, sokuk pályára állását éppen az nehezíti meg, hogy forrás hiányában nem tudják megvenni a szükséges eszközöket, sőt, akár a földterület megvásárlása is emiatt várat magára. Ezt a helyzetet igyekszik megoldani az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében meghirdetett támogatás, amelynek korábbi fordulója már igazolta: ezen a téren találkozik a kereslet és a kínálat. Az uniós források felhasználásának tervezői tehát jól kalkuláltak, az indulás előtt állók forráshiányának orvoslásával több ezer fiatalnak adhatnak esélyt az eredményes gazdálkodásra, a kiszámítható életpályára.

A megoldás: ÚMVP-pályázat

Így történt ez például a Hajdú-Bihar megyei Balla Tamás esetében, aki – amint lehetőség nyílt – jelentkezett a kiírásra. Az ÚMVP fiatal gazdáknak szánt támogatására azonnal pályázott, arra törekedve, hogy megteremtse saját gazdasága alapjait. Ehhez hozzávetőlegesen 10 millió forintot (pontosan 40 ezer eurót) igényelt az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap kasszájából, s meg is kapta a kért összeget. – Adódott az esély, úgy gondoltam, miért ne próbálnám meg – emlékszik vissza a gazdálkodó, aki úgy érezte, itt az alkalom, hogy saját lábára álljon. Felismerve az alkalmat, felkért egy pályázatíró céget arra, hogy állítsa össze a szükséges dokumentációt. Megfontolta, hogy célszerű minél magasabb színvonalon elkészíteni a támogatási kérelmet annak érdekében, hogy ne formai vagy tőle független tartalmi hibákon múljon, részesülhet-e a támogatásból. Persze az is motiválta, hogy minél tökéletesebb lesz az anyag, annál nagyobb a remény a projekt mielőbbi megvalósítására. Ez a várakozása aztán valóra is vált.

Harminc hektár föld

Az ÚMVP-támogatás segítségével Balla Tamás földterületet vásárolt Debrecen közelében. Azóta 30 hektáron gazdálkodik Hajdúdorogon, paradicsomot és paprikát termeszt, ezen kívül gyümölcsöse van. Igaz, úgy látja, utóbbi téren most igencsak nehéz fába vágta a fejszéjét, hiszen míg a meggy 60 forintért értékesíthető, önköltségi ára 70-80 forint. A munkát mégsem lehet felfüggeszteni, a termést le kell szedni, különben olyan betegségek terjedhetnek el, amelyek a későbbi években gondot okozhatnak – fejtette ki a fiatal gazda. Ezzel együtt a hajdúdorogi gazdálkodó derűlátó, bízik abban, hogy beválnak számításai. Annál is inkább, mert nem csupán földvásárlásra futotta a támogatásból, hanem további területeket is bérel, illetve telepítésre szintúgy a közösségi források révén nyílt módja.

Tyúkól 10 millió forintból

Ugyanekkora összeget igényelt az ÚMVP fiatal gazdák támogatására szánt keretéből Bónácz Ildikó, aki Berettyóújfalun fogott hozzá elképzelései kivitelezéséhez. Baromfi-tenyésztésre pályázott, s ahogy családja, ő is ezen a téren szeretné bizonyítani hozzáértését, rátermettségét, továbbá azt, hogy a magyar baromfi igenis megállja helyét a hazai és nemzetközi piacon egyaránt. Mint mondta, az ÚMVP-támogatás nélkül biztosan nem mert volna belevágni, a részére megítélt 10 millió forintnyi támogatásból mostanra azonban egy ólat építtetett, ahol ma már folyik a tenyésztés. Hogy nem kis létesítményről van szó, azt mutatják a számok: a közel 500 négyzetméteres létesítményben hatezer férőhelyen helyezhetnek el baromfit! A folytatásra vonatkozóan is vannak tervei Bónácz Ildikónak: modernizálásban gondolkodik, és jóllehet sok még a családi gazdaságban is a feladat, neki most külön terepe nyílt saját gazdálkodásának beindítására, amelynek építésében lépésről lépésre szeretne haladni. A következő feladat a gépesítés lesz – emelte ki a berettyóújfalui gazdálkodó, akinek édesapja már régóta a mezőgazdaságból él. Sokéves tapasztalata nagy segítség Bónácz Ildikó számára a következő időszakban, aki most bizonyos tekintetben a család hagyományos tevékenységéhez csatlakozik. Bízik abban, hogy a piac mostani ingadozása nem tart majd sokáig, s hamarosan biztos lehetőségek lesznek a jól teljesítő gazdák számára. az önálló baromfitenyésztésre.

Figyelem: újabb pályázat!

A fiatal gazdálkodók támogatásának tavalyi sikeres kiírását most újabb követi. Készülhetnek tehát a pályakezdő gazdálkodók, akik előzőleg valamilyen okból nem tudták elkészíteni támogatási kérelmüket. Ne feledjék: érdemes minél alaposabban összeállítani az anyagot, ez jelentősen lerövidítheti a hiánypótlási időszakot!

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.