Exportlehetőség az uniós gazdaságélénkítés

Az Európai Bizottság múlt héten ismertette javaslatát az összesen mintegy 200 milliárd eurósra tervezett intézkedéscsomagra, amelynek elemei között a munkahelyek megvédésére, a kereslet növelésére, a bizalom erősítésére, továbbá beruházásösztönzésre vonatkozó javaslatok is találhatók.
A miniszterek kedden a javaslatban szereplő eszközrendszer legtöbb elemével egyetértettek, sőt – mint az elnöklő Christine Lagarde francia pénzügyminiszter jelezte – azzal is, hogy a gazdaság élénkítésére szükségesnek tűnik az uniós össztermék 1,5 százalékára rúgó forrásigény. Veres János megerősítette, hogy az uniós tagországok alapvetően saját forrásaikból járulnak hozzá a gazdasági aktivitás fokozásához. Jelezte azt is, hogy a miniszterek számos változtatást eszközöltek a szövegen, amelyet jövő héten várhatóan a tagországok állam- és kormányfői is jóváhagynak majd. Kiemelte a javaslat teljes egyetértést élvező elemei közül az uniós források egyszerűbb és gyorsabb felhasználását célzó elképzeléseket, valamint az átcsoportosítás lehetőségét.
Egyetértés volt a miniszterek között abban is, hogy a gazdaságélénkítés jegyében folytatni kell a szerkezeti reformokat az uniós tagországokban. A magyar delegációvezető erről úgy fogalmazott: – A strukturális reformokról akkor sem szabad lemondani, amikor nem könnyű a költségvetési helyzet. Veres János a sajtótájékoztatón megismételte azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tervez a gazdaságélénkítés jegyében. Mint mondta, döntően európai uniós források átcsoportosításáról, előrehozásáról van szó: olyan beruházások gyorsabb elindításáról, amelyek már szerepeltek a következő öt év tervei között. A terv 1400 milliárd forintról szól, benne 200 milliárd az építőipari beruházások élénkítését szolgálja.
Az Európai Bizottság egyébként december közepén – a csúcsszintű jóváhagyást követően – összesítést készít arról, hogy a tagországok milyen és mekkora értékű intézkedéseket terveznek. Joaquín Almunia pénzügyi biztos arról is beszámolt, hogy az uniós végrehajtó testület a pénzügyi válság miatti változások következtében januárban újabb – rendkívüli – gazdasági előrejelzést készít a tagállamok kilátásairól. Erre még nem volt példa az unió történetében. Veres János egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány hamarosan tárgyalja első olvasatban a konvergenciaprogram módosított változatát, amely már figyelembe veszi a gazdaságélénkítési terveket. A miniszter reményei szerint a programot még karácsony előtt elküldik Brüsszelbe. Az Európai Bizottság várhatóan március elejéig értékeli a tagállamok stabilitási és konvergenciaprogramjait. Christine Lagarde azt is bejelentette, hogy a keddi találkozón a pénzügyminiszterek elfogadtak négy fontos uniós jogszabályt. Ezek közé tartozik a bankbetétek garanciájának emelése, a biztosítási ágazatban egyebek között jobb kockázatkezelést eredményező irányelv, a banktőke-kötelezettség további harmonizációja, valamint a kollektív értékpapír-befektetésekkel kapcsolatos szabályozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.