Folytatódik a földértékesítési program

A 2020. évben megkezdett földértékesítési program mintegy folytatásaként összesen több ezer darab, 10 hektárnál kisebb területű állami földet hirdetett meg eladásra a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) szeptember elején nyilvános pályáztatás, illetve árverés mellőzésével. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve bárki tehet vételi ajánlatot. Az értékesítés továbbra is elektronikus úton zajlik.

A 2022. szeptember 7-én indult földértékesítési programban mintegy 6625 hektárnyi területet kínálnak eladásra nyilvánosan, melyekre 30 napig, azaz október 7-én éjfélig lehet vételi ajánlatot tenni. Az agrártárca számára továbbra is fontos célkitűzés az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása, amivel a magyar birtokpolitika több mint harminc éves adósságát kívánja orvosolni. Az előző földértékesítési programokhoz hasonlóan az eladásra kerülő földek az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, mivel a kis területű, jellemzően magántulajdonú területek közé ékelődő ingatlanok értékesítése is cél.

A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Az értékesítés elektronikus úton zajlik. A hirdetményben közzétételre került a földrészletek minimális vételára, melynél kedvezőtlenebb ajánlat nem tehető. Amennyiben egy adott ingatlan vonatkozásában több vételi ajánlat is érkezik, akkor a legmagasabb érvényes árajánlatot tevő személlyel kötnek adásvételi szerződést. Amennyiben ő visszalép, akkor a sorban következő legmagasabb árajánlatot tevő személlyel.

Egy hektáros mérethatárig a földművesnek nem minősülő személyek is vásárolhatnak földet, ilyen esetben az ingatlanok értékbecslésének költségét az állam állja. Egy és tíz hektár közötti méretű földre, illetve tulajdoni hányadra pedig minden földműves ajánlatot tehet az NFK honlapján található Elektronikus Pályázati Rendszert használva, az ügyfélkapus azonosítást követően. Ez esetben eredményes értékesítés esetén az értékbecslés költsége a vevőt terheli, ez azonban ezen értékesítési körben kizárólag szántó rét, legelő alrészletet tartalmazó földrészlet esetén nagyon kedvező: 20 ezer forint + áfa. Az ügyvédi költség vevőre eső összege: 25 ezer forint + áfa.

A koronavírus-járvány és az orosz ukrán háború rávilágított arra, hogy az élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, aminek egyik alapja a termőföld. Az agráriumot érő kihívások ellenére magyar gazdák elkötelezett munkájának és szorgalmának köszönhetően minden nap friss és egészséges élelmiszer kerül a magyar családok asztalaira. Az agrártárca éppen ezért minden lehetséges eszközzel támogatja a termelők tevékenységét, aminek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása.

Az értékesítésre kerülő földek listája a www.nfk.gov.hu oldalon elérhető, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerültek a megvásárolható ingatlanok adatai.