Folytatódik az osztatlan közös földtulajdon felszámolására indított program

Nagy István agrárminiszter_Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában, ennek érdekében május 11-én folytatódik a 3 hektár alatti területű állami földek értékesítése – közölte Nagy István tárcavezető. Az agrártárca programjának második szakaszában a több mint 9000 ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton június 8-áig.

A második értékesítési ütemben 9026 darab ingatlan, illetve tulajdoni hányad meghirdetésére kerül sor, melyből 2292 darab az olyan ingatlan, melyre az első értékesítési ütemben nem érkezett vételi ajánlat, így ezeket most újra elérhetővé teszik. Minden megyében és szinte minden művelési ágban meghirdetnek ingatlanokat, összesen 4663 hektárt, átlagosan 0,6 hektáros méretű földeket – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter hozzátette: gazdák egy egyszerű ügyfélkapus regisztrációt követően 30 napig nyújthatják be pályázataikat. Ahogy az első ütemnél, így most is az 1 hektár alatti területek esetében a Magyar Állam fizeti az értékbecslés költségeit. Kifejtette: arra törekszenek, hogy megfelelve a kormány által elrendelt biztonsági előírásoknak, a lehető legkevesebb személyes kontaktus mellett nyissák meg a magyar gazdáknak az állami földvásárlás lehetőségét.

Az agrárminiszter emlékeztetett arra, hogy a program április elején zárult első értékesítési fázisában a 6540 meghirdetett ingatlan csaknem 60 százalékára volt érdeklődés, több helyen pedig árverseny alakult ki a területekért. Nagy István kiemelte: az átlagos ajánlati ár elérte az 1 millió forintot hektáronként, ami komoly eredmény, hiszen átlagosan 0,8 hektáros területeket hirdettek meg.

Az Agrárminisztérium célja a programmal, hogy a tulajdonostársak vásárolják meg a tulajdoni hányadokat és ennek köszönhetően jelentősen csökkenjen az osztatlan közös tulajdonok száma. Emellett az eladásra kerülő földek az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, mivel kis területű, jellemzően magántulajdonú területek közé ékelődő, az állam által bérbeadás útján nehezen hasznosítható ingatlanok értékesítése történik.

Az értékesítésre kerülő földek listája a www.nfk.gov.hu oldal mellett a www.kormany.hu oldalon is elérhető lesz, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzéteszik a megvásárolható ingatlanok adatait – hívta fel a figyelmet Nagy István.

vg_A Nemzeti Földalapba tartozó földeladásokat a Magyar Állam, mint tulajdonos nevében és képviseletében eljárva az NFK végzi – tudtuk meg Varga Gabriellától, az NFK vagyongazdálkodási elnökhelyettesétől. Az NFK-nak ugyanis – tette hozzá – a Nemzeti Földalapban lévő és folyamatosan odakerülő földeket, egyik kiemelt feladatának ellátása – a mezőgazdasági rendeltetésű földterületek művelésben tartásának elősegítése – érdekében hasznosítania is kell. Ennek egyik módja kiemelten az osztatlan közös tulajdonú mező- és erdőgazdasági területeken a tulajdonostársak részére biztosított földvásárlás lehetősége, mellyel jelentősen csökkenthető az osztatlan közös tulajdonok száma – hangsúlyozta.

Ajánlatot tenni a földrészletekre az NFK honlapján elérhető Elektronikus Pályázati Rendszerben (EPR) – ennek elérhetősége: www.epr.nfk.gov.hu , lehet a regisztrációhoz kötött ügyfélkapus bejelentkezést követően. Az ajánlattevőnek az eladásra kijelölt ingatlanokra vonatkozó vételi ajánlat formanyomtatványát kell az EPR-en keresztül kitölteni, ezáltal minimálisra csökkent annak a lehetősége, hogy az ajánlat a nem megfelelő kitöltés miatt érvénytelennek minősüljön – tájékoztatott Varga Gabriella.