Franciaország továbbra is aktív a KAP megújításában

Tabajdi Csaba szocialista EP képviselő, az EP Mezőgazdasági Bizottságának főtagja is gratulált a Közös Agrárpolitika állapotfelmérésében elért jó kompromisszumhoz és megköszönte a francia elnökség nyitottságát, aminek köszönhetően 3 millió tonnával fennmarad a búza intervenciója. „A francia uniós elnökség mintaszerűen működött együtt az Európai Parlamenttel” -emelte ki Tabajdi Csaba a bizottság Michel Barnier francia agrárminiszter részvételével megtartott mai ülésén. A francia elnökség által elért eredmények közül a magyar politikus kiemelte az iskolagyümölcs programot, amelyre először még 2005-ben ő tett javaslatot a zöldség-gyümölcs reform vitájában.
Michel Barnier francia mezőgazdasági miniszter előadásában számos bonyolult kérdést vetett fel az állapotfelméréssel kapcsolatban.”A piacszabályozási eszközök, a tejkvóták jövőjére, az intervenciós rendszer dilemmáira mind választ kell találnunk. A KAP társfinanszírozása egyre nehezebbé válik a tagállamok költségvetése számára, mindeközben az új tagállamok felzárkózása még mindig nem teljes, sajnos a KAP nem kezeli azokat egyenrangúan.” Barnier egyetértett Tabajdi Csabával, hogy végig kell gondolnunk a pénzügyi, gazdasági válság élelmiszergazdaságra gyakorolt rövid-, közép- és hosszú távú következményeit. Barnier szerint a mezőgazdasági termékek piacát szabályozni kell, ezért meg kell tartani az intervenciós eszközöket biztonsági tartalékként.
Barnier felszólalásában kiemelte a KAP uniós és globális perspektíváját. „Európai szinten a KAP jövőjéről való gondolkodást – amely a francia elnökség már megkezdődött – folytatnia kell a cseh és az azután következő elnökségek alatt is. Feladat mindeközben a globális élelmiszerellátás biztosítása is. Az világossá vált, hogy Európában nem kevesebbet, hanem többet kell termelnünk, mivel a világban jelenleg is több mint 900 millió embert sújt az alultápláltság, milliókat fenyeget közvetlenül az éhhalál réme. Az európai mezőgazdaság és a globális élelmiszerellátás humanitárius, gazdasági és szociális összefüggéseit egyaránt figyelme kell vennünk a KAP reformja során.” Az élelmiszerbiztonság kérdésében még bőven vannak tennivalói az Európai Uniónak, ilyen például a harmadik országokból (kifejezetten Kínából) érkező élelmiszerek biztonsági ellenőrzése. Tabajdi kiemelte, hogy az ellenőrzésben található hézagok, hiányosságok komoly belpolitikai problémákhoz vezethetnek (pl. mérgező anyagot tartalmazó brazil paprika Magyarországon).
A francia miniszter üdvözölte a gazdasági válság agráriumra gyakorolt hatásáról áprilisban Pápán rendezendő II. Magyar Agrárakadémiát. Barnier javasolta, hogy a hasonló fórumok ne a mezőgazdasági szakemberek zárt tanácskozásai legyenek, hanem nyissanak a társadalom többi része felé: vitassák meg a mezőgazdaság által befolyásolt témákat, mint a foglalkoztatás, kutatás-fejlesztés és fenntartható fejlődés.

Kapcsolódó hírek:
Sólyom nem érti az uniós agrártámogatási rendszert? Margittai: „SPS nélkül bedől a magyar állattenyésztés”SPS: Magyarország nem mehet szembe az EU-valGlattfelder: az új búzaintervenció diszkriminatívKözös agrárpolitika hosszú távon ►Gráf: eredményes tárgyalás az uniós agrárreformról ►„A magyar érdekekkel ellentétes az agrárreform”Az EP döntése jó Magyarországnak és az újaknakAgrárreform: több pénzt hagyna a termelőknél az EP  ►Kompromisszumot keresnek az uniós agrárminiszterekTabajdi: Meg kell szelídíteni az Európai Bizottságot!Agrárreformhét kezdődik az EU-banMariann kész kompromisszumra a magyarokkalMagyar kifogások az uniós agrárreform kapcsánAz állapotfelmérés tárgyalásai folytatódnakA KAP radikális reformja elkerülhetetlen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.