GM növényeket engedélyezett az Európai Bizottság

Az Amflora termesztésének engedélyezésével az EU 12 éve első alkalommal adott engedélyt egy génmódosított növény termesztésére. Az Amflora burgonya fajtát a német BASF konszern fejlesztette ki ipari célú keményítő alapanyag előállítására. A Monsanto három GM-kukoricafajtájának felhasználásáról szólva a bizottság közleménye leszögezi: az európai élelmiszerbiztonsági hivatal (EFSA) pozitív értékelést adott róluk, miután az unió szabályaiban lefektetett összes engedélyezési eljáráson keresztülmentek.

GM vetési tilalmat követel a Greenpeace

A Greenpeace felszólította Bajnai Gordon miniszterelnököt, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert- valamint Szabó Imre környezetvédelmi minisztert, hogy sürgősen hozzanak vetési tilalmat Magyarország területén az Amflora burgonyára vonatkozóan – tájékoztatott a szervezet. Az Európai Bizottság kedden 1998 óta először engedélyezte génmódosított termény vetését, az Amflora néven is ismert génmódosított burgonyáét, amelyet a német BASF fejlesztette ki – olvasható a közleményben. A Greenpeace közleménye szerint az Amflora olyan gént tartalmaz, amelynek hatására, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) megállapítása szerint bizonyos antibiotikumokkal szembeni ellenálló-képesség alakulhat ki. A Greenpeace szerint a génmódosított növény elfogadhatatlan kockázatot jelent mind az emberi fogyasztókra, mind az állatokra, mind a környezetre.

A természetvédők is ki vannak akadva

A Magyar Természetvédők Szövetsége elítéli az EU új egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa, John Dalli (képünkön) által bejelentett döntést, amely zöld utat ad a génmódosított burgonya termesztésének. A természetvédők felszólítják a magyar kormányt, hogy mezőgazdaságunk, természeti környezetünk és a fogyasztók védelme érdekében hirdessek termesztési tilalmat a génmódosított burgonyára is. A „módosított keményítő tartalmú Amflora” burgonya, amelyet ipari célú felhasználásra fejlesztett ki a német vegyipari óriáscég, a BASF, antibiotikum-rezisztencia jelzőgént tartalmaz és egyáltalán nem garantálható, hogy nem jut be a táplálékláncba, főleg, hogy az ipari melléktermék takarmányozási célú felhasználása is engedélyezett – áll a természetvédők közleményében.

Az új EU biztos kiszolgálja a biotechnológiai cégek érdekeit

Szomorú nap ez az EU polgárai és környezetünk számára. Az új EU biztos – akinek a feladata a fogyasztók és az EU polgárok egészségének a védelme lenne – egyik első döntésével figyelmen kívül hagyta a közvéleményt és az egészségügyi aggályokat, azért hogy kiszolgálja a biotechnológiai cégek érdekeit. A döntés a profitérdekeket az emberek és környezetünk érdekei elé helyezi, és egyáltalán nem szolgálja a brüsszeli bürokráciával kapcsolatos bizalom javítását – jelentette ki Heike Moldenhauer, a Föld Barátai Európa génmódosításért felelős szóvivője.

„…a biotechnológiai cégek beültetik e géneket a burgonyába”

A génmódosított burgonyával kapcsolatban egyértelmű egészségügyi kockázatok merülnek fel. Azok az antibiotikumok, amelyekkel szembeni rezisztencia jelzőgént hordoz az Amflora burgonya, alapvető fontosságú eszközei napjaink gyógyászatának. Annak ellenére, hogy egyébként is egyre jobban terjed ezen, egészségünk védelme szempontjából fontos antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, a biotechnológiai cégek beültetik e géneket a burgonyába és nincs rá garancia, hogy nem jutnak be a táplálékláncba. E durva döntés nem más, mint a lakosság veszélybe sodrása – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország programfelelőse.

„A biztos, akiben nem lehet megbízni”

E döntéssel az európai fogyaszóvédelmi biztos nemcsak semmibe vette az Európai Unió polgárait, akiknek túlnyomó többsége elutasítja a génmódosított élőlényeket, de semmibe vette a tagállamokat is. Az új Bizottság azt ígérte, hogy a tagállamokra bízza annak eldöntését, hogy területükön engedélyezik-e a génmódosított növények termesztését, de az első adandó alkalommal megszegte ezt az ígéretet. Dalli úgy mutatkozott be, mint a biztos, akiben nem lehet megbízni – fűzte hozzá Fidrich Róbert.
Magyarország mezőgazdasága és a lakosság védelme érdekében felszólítjuk a kormányt, hogy a MON810-es génmódosított kukorica korábbi tilalmához hasonlóan – élve az EU jogszabályok által biztosított védzáradék lehetőségével -, az Amflora burgonyára is hirdessen termesztési tilalmat Magyarországon – emelte ki Fidrich Róbert a Magyar Természetvédők szövetségének álláspontját.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.