Gondolkodik az EU a magyar eurógyorsítási javaslaton

A londoni gazdasági napilap szerint a hétvégi csúcstalálkozó után több uniós politikus is jelezte: átgondolják azt a magyar javaslatot, amely az ERM-II. árfolyamrendszerben az euróövezeti belépés előtt kötelezően eltöltendő – jelenleg két évi – időszak rövidítését célozza.

Mielőbb eurót!

A Financial Times nemrégiben terjedelmes elemzésben sürgette a kelet-európai EU-tagállamok mielőbbi euróövezeti felvételét, és a „már most sem működő” belépési feltételrendszer „régen esedékes” elhagyását. A lap szemleírója a múlt hónap végén közölt írásban annak a véleményének adott kifejezést, hogy az euróövezeti felvételi rendszer az alapvető stabilitási előírásokkal sem összeegyeztethető, mivel például az ERM-II.-ben kötelezően eltöltendő két év „nyílt felhívás a spekulánsoknak”, és így további instabilitási kockázatokkal jár.

Varsó és Prága „hűvös”

A keddi Financial Times szerint a lengyel pénzügyminiszter ugyanakkor jelezte, hogy Varsó nem feltétlenül támogatja a belépési szabályok javasolt módosítását. Jacek Rostowski a lapnak nyilatkozva azt mondta: Lengyelország egyáltalán nem változtatott álláspontján, és ha a piaci viszonyok lehetővé teszik, az idei év első felében be akar lépni az ERM-II. árfolyamrendszerbe.
A Financial Times szerint a Csehország által is képviselt lengyel hozzáállás része annak a politikának, amellyel Lengyelország igyekszik megkülönböztetni magát a térség nagyobb bajban lévő országaitól, például Magyarországtól. Varsó és Prága egyaránt „hűvösen reagált” a brüsszeli csúcson mind az uniós segélycsomagra, mind az ERM-II.-re vonatkozó magyar javaslatokra, írta a londoni gazdasági napilap.

Különbséget kell tenni

Rostowski a Financial Timesnak ki is jelentette: a lengyel kormány szerint nem helyénvaló a térség egészére ugyanazt a megoldást alkalmazni. „Különbségtételre van szükség, az egyes országokat saját igényeik alapján kell megsegíteni, Kelet- és Nyugat-Európában egyaránt” – idézte a lap keddi száma a lengyel pénzügyminisztert.
A Financial Times szerint több közép-európai politikus azzal érvel, hogy néhány gyengébb euróövezeti tagállam, például Írország és Görögország sokkal rosszabb állapotban van, mint Lengyelország vagy Csehország.

Kapcsolódó hírek:
A Fitch negatívra rontotta a magyar kilátástNem változik gyorsan az eurócsatlakozási rendszerA lengyelek már tárgyaltak az ERM-2-rőlAlmunia: nem változnak az euróövezet feltételeiVeres: ERM-2 feltételek megteremtése 2009-benA forint 27,51 százalékkal rosszabb az év véginélKormányfői kvalitások – kiütéssel nyer a lengyelAz MNB-alelnök Brüsszelben szerette az eurótGyurcsány „nem szokványosan” védené a forintotEurót, minél előbb! Elszabadult a forint!Magyarország is legsebezhetőbb – ADÓSKOCKÁZATI LISTAValutamentő akciók várhatók a régióbanKözeledik az elemzők rémálma: a 350-es euró!Rekord mélységben a forint árfolyamaAz elemzők kiállnak Gyurcsány mellett„A háború óta nem volt ilyen” – ÖSSZEFOGLALÓFigyelem! Valakik keresnek a forinton!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.