Gráf tárgyalt a tejesekkel

Forgács Barnabás, az agrártárca európai ügyekért felelős szakállamtitkára kedden az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az állattenyésztés helyzetével foglalkozó ülésén úgy tájékoztatta a honatyákat az uniós mezőgazdasági miniszterek tanácsüléséről, hogy nem sikerült érdemi áttörést elérni az unió Bizottságánál a tejkérdés megnyugtató rendezése érdekében.

Utcára mennek

A tejágazat válsága miatt újította fel tevékenységét a tejágazati demonstrációs bizottság március elején. Erről a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmányának tagjai döntöttek legutóbbi ülésükön Budapesten.

Bezuhant a piac

A MOSZ egyik friss elemzése szerint egy hónap alatt 8 százalékkal estek az árak, így a tejtermelők kilátásai, az ágazat helyzete az elmúlt hetekben tovább romlott. A nyerstej termelői alapára januárban átlagosan 62,64 forint volt literenként, ez mintegy 8 százalékos csökkenés a tavaly decemberi 67,53 forinthoz képest, és mindössze kétharmada a tavaly januári árnak. Az idei januári tejfelvásárlási árak 55-67 forint között mozogtak literenként, ami – az előzetes adatok alapján – februárra tovább csökkent.

Önköltség alatt

A szabad piaci árak, azonnali szállításra – a gyenge forint ellenére is – csupán 45-50 forint között alakultak. A jelenlegi felvásárlási árak elmaradnak a tej önköltségi árától, literenként akár 15-20 forintos veszteséget is okozhatnak a tejtermelőknek. A MOSZ-elemzés szerint például egy évi 4 millió liter tejet előállító gazdálkodó vesztesége éves szinten akár 60-80 millió forint is lehet. Elemzők szerint visszaesett a magyar nyerstej-export is, az „importnyomás” viszont egyre erősödik a magyar tejpiacon.

A csehek már menetelnek

A tejpiaci válság nemcsak a magyar ágazatot sújtja, hanem az unió egészét, különösen a közép-európai régió országait. A térség gazdálkodói ezért a hónap közepén Prágában demonstrációt tartottak. A tüntetésen résztvevők fő követelése az volt, hogy az újonnan csatlakozott uniós országok gazdálkodói ugyanolyan bánásmódban részesüljenek, mint a régi tagországokban dolgozó társaik. Emellett a tejpiac jelenlegi kaotikus viszonyainak rendezését és átláthatóvá tételét követelték a gazdák a cseh fővárosban.

Hibázott az EU

Magyar tejpiaci elemzők szerint a tejágazati válság kialakulásának okai közt szerepet játszik az unió elhibázott ágazati politikája, például a tagállami tejkvóta megemelése. Továbbá a tej hazai felvásárlási árának folyamatos csökkenése, valamint a tejtermelők kiszolgáltatottsága a feldolgozóknak, a feldolgozók gyenge alkupozíciója a kiskereskedőkkel – főként a nagykereskedelmi láncokkal – szemben.

Kapcsolódó hírek:
Mezőgazdasági Bizottság: súlyos helyzetben a tejágazatGráf: 650 milliárd műszaki-technikai fejlesztésreNagyszabású gazdatüntetés PrágábanMagyar tejesek is tüntetnek PrágábanMOSZ-elemzés: tovább romlott a tejágazat helyzeteVálságban a tejágazat: segítség vagy demonstrációVálságban a szlovák tejipar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.