Győri termékeken az első pálinkazárjegyek

Mózs Elek, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) országos parancsnokhelyettese elmondta: a külön pálinkazárjegy bevezetése nem pénzkérdés volt a VPOP számára, hanem az eredet- és minőségvédelmet szolgálja.

Csak valódi gyümölcsből

A 2002. június 1-je után előállított alkoholtermékek közül kizárólag a valódi, 100 százalékban valódi gyümölcsből, mégpedig Magyarországon termelt gyümölcsből készült párlatot tartalmazó palackokon lehet pálinka feliratú címkét elhelyezni. A pálinka 2004 óta hungarikum.
A pálinka tradicionális magyar termék. Főzése régen földesúri előjog volt, a XIX. század derekán vált állami monopóliummá, s a XX. században került a jövedéki szabályozás hatálya alá.

Több funkció

A zárjegyek az elmúlt másfél évtizedben számos funkciót töltöttek be annak megfelelően, hogy milyen okból sorolták az adóügyi jelzéssel ellátandó terméket a jövedéki szabályozás hatálya alá.
Az adott jelzés betölthetett minőségvédelmi funkciót, mint például a borpárlatokon alkalmazott zár- és ellenőrzőjegy vagy a fűszerpaprika zárjegye, illetve igazolhatja, hogy az adott jövedéki terméket legális szereplő állította elő vagy importálta. Avagy – mint az adójegyek – nyilvánvalóvá tehetik azt is, hogy az adott jövedéki terméket terhelő közterheket megfizették.

Erősödő marketingszerep

Az európai uniós csatlakozás óta a jövedéki törvény már nem használható fel kizárólag minőségvédelmi célzattal, mert jövedéki termék kizárólag a közösségi direktívákban meghatározott termék lehet. Ugyanakkor új elemként – kihasználva a pálinka jövedéki termék voltát – a pálinkán alkalmazott zárjegy ismét egyfajta minőségvédelmi, de még inkább marketing célokat szolgáló adóügyi jelzéssé is vált.

Kapcsolódó hírek:
Nyomulnak a pálinkások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.