Hamarosan a forintátutalásokra is SEPA fizetési módok

A SEPA, vagyis az Egységes Euro Fizetési Övezet egy országcsoportot jelöl, amely az euróövezetnél nagyobb kiterjedésű terület, magában foglalja az Európai Uniót, illetve az EFTA minden tagállamát, valamint Svájcot, de SEPA a neve az európai pénzforgalom átfogó egységesítési és fejlesztési projektjének is.

A dátumot az EKB tűzi ki

Az euróövezetben várhatóan 2013-2014-ben kell befejezni az átutalásokat tekintve a SEPA fizetési módjainak bevezetését, a végső dátumot az Európai Központi Bank tűzi ki. Erre tekintettel a Magyar SEPA Egyesület szorgalmazza, hogy már az idei évtől elkezdik bevezetni azt a programot, amelynek révén a forintban történő pénzügyi műveletekre is alkalmazzák majd a SEPA előírásait.

Fokozatos átállás

Kiss Gábor elmondta: Magyarországon a következő évtizedben már az euró lesz a fizetőeszköz, addig azonban érdemes lenne a bankok egymás közötti, illetve a vállalatok és a bankok közötti forintátutalásokra is bevezetni a SEPA előírásokat, később pedig a lakossági ügyfelek és a bankok kapcsolatában is meg lehetne ezt valósítani. Elmondta: a szükséges fejlesztések és az átállás időigénye a forintátutalások esetében belföldön körülbelül 3 és fél év, ebből a vállalatok és a lakosság átállásának időszaka mintegy másfél évet jelenthet.

A pogram reálisan 2010-ben indulhat

Kifejtette: a program elindítását követően reálisan 2010-ben kezdődhet meg a bankok és vállalatok közötti SEPA forintátutalások kapcsán szükséges fejlesztések megvalósítása úgy, hogy 2012-től már a SEPA-előírások szerint lehetne belföldön forintban bonyolítani a fizetéseket a bankok egymás közötti, illetve a vállalatok és a bankok közötti kapcsolatokban. Később, 2014-től pedig már csak a SEPA által meghatározott módon lehetne belföldön fizetni forintban, vagy ha addig bevezetik az európai közöst pénzt, akkor euróban.

AZ MNB lenne az irányító   

Kiss Gábor elmondta: az átállás során a Magyar Nemzeti Bank játszaná a szabályozó, irányító szerepet a bankrendszer tagjainak önszabályozása mellett. Hozzátette, mivel a Magyar Államkincstár intézi a hazai teljes pénzforgalom mintegy 30 százalékát, a Magyar Államkincstárnak is aktívan részt kellene vennie az átállásban, mivel az állami fizetésekben, átutalásokban hosszabb távon szintén követnie kell a SEPA fizetési módszerek alkalmazását. Hozzátette: legkevesebb 5 milliárd forint lenne a hazai bankrendszer szintjén a ráfordítás ahhoz, hogy „SEPA módon” lehessen fizetni a bankok, vállalatok, illetve ügyfelek között a forintátutalások terén.

Megtakarítások főként a vállalatoknál

Kiss Gábor arról is szólt, hogy a megtakarítások elsősorban a vállalatok szintjén jelentkeznek majd, mert a mostani átutalási módszerekhez képest lényegesen csökkenthetők a SEPA révén az adminisztrációs költségek. Az euróövezetben volt egy olyan felmérés, amely eredménye szerint a SEPA-módszerek alkalmazása több milliárd forintos megtakarítást jelent az unió egész területén. Eddig 13 magyarországi bank alkalmazza az innen indított, illetve Magyarországon fogadott határon átnyúló fizetések esetében a SEPA-szabványokat. Ez a 13 bank a banki pénzforgalom 80-90 százalékát fedi le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.