Harminc százalékkal kevesebb kalászos termett

A GOSZ vezetője szerint mindezt a csaknem 200 ezer hektárról már betakarított őszi árpa 2,7 tonnás hektáronkénti hozama, valamint az őszi káposzta repce 250 ezer hektáron termesztett nem egészen 2 tonnás hektáronkénti átlaga már előrevetítette.

A búza negyedét már levágták

A búza betakarítása az 1 millió 138 ezer hektár 20-25 százalékánál tart. A gyors eredmények azt mutatják, hogy a kenyérnek valóból országosan 3,5 tonnás hektáronkénti átlagra számíthatnak, ami mintegy 4 millió tonna összeterméssel kecsegtet. A legnagyobb gondot az aszályos időjárás jelentette, miszerint a kalászok fejlődésének legfontosabb szakaszában igen sok olyan gabona tábla volt, amelynek körzetében két hónap alatt nem tudtak csapadékot mérni. Ezt a betakarítás elején esős időszak követte, követi, amelyben eddig valósággal úgy kell  „behalászni” a terményt.

Rémhírek a fuzáriumról

Az eddigi gondok ellenére úgy vélte, hogy az ország 1,2 millió tonnás kenyérgabona, illetve étkezési gabona szükséglete, valamint az 1,5-2 millió tonnás exportja, továbbá a takarmány-búza igények a 4 millió tonnás terményből azért kielégíthetők  Ezzel kapcsolatban leszögezte: szervezetük rémhíreknek tekinti azokat a közléseket, amelyek szerint a magyar termelők búzájában túlteng a fuzárium. A szakemberek jól tudják, hogy a magyar termelők a lehető legtöbbet megteszik a fertőzés elhárítására, de az őszi gabonatáblákon a tavaszi aszály miatt a fuzárium veszélyes mértéke egyébként sem tudott volna kialakulni. Ráadásul az aratás eddigi szakaszában hullott csapadék hatására – mivel a növényzeten zöld felület nem volt – nem számítanak olyan mértékű fertőzésre, amely káros volna az élelmiszerláncban, vagy az állatok takarmányozásában.

Hektáronként 60-80 ezer forint veszteség

Annak ellenére állítja ezt – és bátran védi a magyar gazdálkodókat -, hogy a gabonatermelés nem teljesen gond nélküli. A GOSZ tagjai 2008 őszén rekord magas árakon tudták beszerezni a termeléshez szüksége anyagokat: a vetőmagot és a műtrágyát. A kedvezőtlen időjáráson túl ez is oka annak, hogy a hazai és a világpiaci gabona árakkal erre az évre veszteséges termelést prognoztizálhatnak. A világpiaci árak zuhanása nagyban meghatározzák a hazai értékesítési árakat. A gabonatermesztők szövetsége eddig az iméntiek miatt is arra a következtetésre jutott, hogy az árak esésének oka nem a gabonatermesztőktől ered. Sajnálatos, hogy versenyképességüket – várhatóan a továbbiakban is – a forint árfolyamának, és – ami évekkel ezelőtt még nem borította a piacot – az energiák világpiaci árának alakulása nagy mértékben befolyásolja. Sajnálatos, hogy a búza idei tonnánkénti 25-30 ezer forintos ára egyáltalán nem fedezi az önköltséget, hektáronként ugyanis 60-80 ezer forint a veszteségük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.