Haszongalambok vásárlását támogatja az Agrárminisztérium

hgHaszongalambok vásárlására nyújtott támogatással segítené elő az Agrárminisztérium (AM) a tenyésztés újraindítását. Az AM a sokszínű agrártermelési szerkezet megőrzésével indokolta a támogatást. 

A tárca közleménye szerint az augusztus 1. és 2020. október 15. között legalább 400 darab haszongalambot vásárló, bejelentett tenyészettel rendelkezők kérhetnek támogatást. A kérelmeket október 1-től október 15-ig, illetve 2020. május 1-től május 15-ig és október 1-től október 15-ig nyújthatják be postai úton, a Magyar Államkincstár által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon. A támogatás mértéke a vásárolt haszongalamb ellenértékének 75 százaléka, de legfeljebb 6000 forint haszongalambonként.

Magyarország a rendszerváltást megelőző évtizedekben vágógalamb-előállításban világviszonylatban a piacvezetők között szerepelt, jelentős belföldi fogyasztással. A galambhús egészséges és piacképes termék, a vágógalamb-tartás ezért a háztáji gazdálkodás szerves részeként is eredményes tevékenység – olvasható a közleményben.