Húsz százalékkal nagyobb Sanofi-Aventis eredmény

A csökkenés oka a generikus (utángyártott) szerek versenye és az állami egészségügyi kiadások németországi és franciaországi visszafogása volt. Most a csoport eredményét a generikapiaci előretörés, néhány, nem túl ígéretes hatóanyag-fejlesztés leállításából származó megtakarítás és az oltóanyagok gyorsan bővülő értékesítése növelte. Az első negyedévben a Sanofi-Aventis befejezte a cseh Zentiva gyógyszergyár teljes felvásárlását 1,197 milliárd euróért, továbbá a mexikói Kendrick és a brazíliai Medley utángyártókat is megszerezte.

Oltóanyageladás: +14,4 százalék

A nettó bevétel 2,5 százalékkal 7,107 milliárd euróra emelkedett. A gyógyszerértékesítés 1,4 százalékkal 6,48 milliárd euróra, az oltóanyageladás 14,4 százalékkal 627 millió euróra emelkedett. Tavaly a Sanofi-Aventis adózott eredménye kisebbségi részesedések nélkül 32 százalékkal 3,851 milliárd euróra csökkent a 2007-es 5,263 milliárdról, a nettó bevétele 1,7 százalékkal 27,568 milliárd euróra apadt 28,052 milliárdról.

Többszörös magyar szálak   

A Sanofi-Aventis 2006. novemberben felavatta az új kutatási-fejlesztési laboratóriumát a budapesti gyárában, a Chinoinban. A központ 13,9 millió eurós beruházással készült. Az ipari fejlesztéssel együtt a beruházás értéke körülbelül 30 millió euró volt. A Sanofi-Aventis csoporthoz Magyarországon a kutatás-fejlesztéssel és gyártással foglalkozó Chinoin Zrt. gyógyszergyár tartozik, továbbá a kereskedelmi tevékenységet folytató sanofi-aventis. A Sanofi-Aventis, a cég tudomása szerint, a magyar gyógyszerpiac mintegy 10 százalékát birtokolja. A Sanofi-Aventis a magyarországi bevételének a 17 százalékát költi kutatásra-fejlesztésre, ez évente körülbelül 8 milliárd forint. 1991 óta összesen 500 millió eurót fektetett be Magyarországon. A Chinoin veresegyházi gyárában 2005. júliusban új csomagoló gyáregységet és logisztikai központot avattak, amely egy közel 11 milliárd forintos beruházás része, és amelynek eredményeként az addigi évi 60 millió dobozos gyártókapacitás évi 100-120 millió dobozra bővül. A francia gyógyszeripari társaság 2005-ben, 66 millió euróért, felújította a Chinoin miskolci, csanyik-völgyi üzemét is.

Nyomulás a régióban

A Sanofi-Aventis 2006. márciusban megvette a cseh Zentiva gyógyszergyár 24,9 százalékát 430 millió euróért. A cseh gyárba való betársulással a Sanofi-Aventis erősítette helyzetét az utángyártott termékek piacán. A Sanofi-Aventis most az első negyedévben befejezte a Zentiva egészének megvásárlását. A Zentiva maga 2007-ben megvette a román Sicomed utángyártót, és gyorsan terjeszkedik Kelet-Európában. A felvásárlás a Sanofi-Aventisnél is azt szolgálja, hogy jobb pozícióból versenyezhessenek a független utángyártókkal. A Sanofi-Aventisnél már 2006-ban közölték, hogy bővíteni akarják az utángyártó Winthrop részlegüket, habár nem céloznak meg akkora szerepet ezen a piacon, mint a világelső izraeli Teva vagy a svájci Novartis, amely a 2005-ös felvásárlásaival második helyezett lett a generikus termékek világpiacán. 2007. március elején a Zentiva megállapodott a Sanofi-Aventisszel, hogy annak magyarországi gyárától átveszi mintegy kéttucatnyi generikus gyógyszer készítését. A Zentivához került, összesen 23 generikus gyógyszerkészítmény forgalma 2006-ban együttesen 11 millió euró volt.

Háttér:
A francia Sanofi-Synthélabo gyógyszergyár 2004-ben vásárolta fel az Aventist, 55,3 milliárd eurós ügyletben. Az Aventis 1999-ben alakult a francia Rhone-Poulenc gyógyszergyár és a lényegében gyógyszerrészlegére karcsúsított német Hoechst vegyiművek egyesítéséből. Az Aventis legnagyobb egyedi részvényese, amelyet a Sanofi ugyancsak kivásárolt, a Kuwait Petroleum Company (KPC) volt. Az Aventis az egyik elődjétől, a Hoechsttől örökölte a KPC-t mint tulajdonost. A KPC még az első olajárobbanás után, a hetvenes években vásárolt részesedést a Hoechstben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.