Húszmilliárd forintos térségi válságkezelő alap

„A térségek nem földrajzi értelemben vannak lehatárolva, ott lesznek a válságkezelő alap forrásai felhasználva, ahol rövid időn belül tömeges elbocsátás jelentkezik” – mondta. Hozzátette: a kormánybiztos javaslatára a kormány dönt arról, hogy mely térséget nyilvánítják válságtérségnek, ezt követően pedig a helyi szereplők, az önkormányzatok, a munkaügyi központok, a gazdasági kamarák dolgoznak ki javaslatot arra, hogy miként történjen a reorganizáció. A válságkezelő alapot a Regionális Operatív Programok (ROP) uniós forrásaiból erre a célra elkülönített pénzösszegből töltötték fel – tájékoztatott.

Kimerülőben az OFA

Tukacs István tájékoztatott arról is, hogy az Országos Foglalkoztatási Alap mintegy 6 milliárd forintos forrása, amelyből eddig a munkahelyek megtartását támogatták, kimerülőben van. „Ezért további 10 milliárd forinttal indul egy, a munkaügyi központokon keresztül pályázható munkahely megtartó támogatás. Ezt egy uniós forrásokból finanszírozott 30 milliárd forintos program fogja követni, amely a csökkentett munkaidőt, és a csökkentett munkaidő melletti oktatást fogja preferálni” – hangoztatta.

Év végéig segítség

Hozzáfűzte: a munkaügyi központos támogatás már pályázható a regionális munkaügyi központoknál, „a csökkentett munkaidős, oktatásos lehetőségről” pedig már megszületett a kormánydöntés, a hozzáférés módjáról várhatóan két héten belül tájékozódhatnak a vállalkozások. „Úgy becsülöm, hogy a 10 milliárd forintos munkaügyi központos támogatás nagyjából tavasz végéig, nyár elejéig lesz elegendő, ezt követően nyílik majd meg a már említett 30 milliárd forintos uniós forrás, amelyből becslésem szerint a munkahelymegtartó támogatások az év végéig kezelhetőek lesznek” – fejtette ki az MTI kérdésére a kormánybiztos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.