Idén 10-15 százalékos csökkenés a mezőgazdaságban

Szabó Márton, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet szakértője elmondta: a mezőgazdaság 2008-ban azért növekedhetett kiemelkedő mértékben, mert minden feltétel adott volt a jó termelési eredmények eléréséhez, a bázis 2007 pedig kifejezetten rossz év volt a fagy és az aszály miatt. Az idén a múlt évihez hasonló teljesítmény nem ismételhető meg az ágazatban, a jó évek után általában gyengébbek következnek – jegyezte meg a szakértő.

Negyedével nőtt a beruházás

A beruházások volumene az agráriumban 25,5 százalékkal haladta meg az előző évit, de még így is 22 százalékkal marad el a 2003-as rekordszinttől. Az agrárimport volumene a múlt év első 11 hónapjában 4,6 százalékkal emelkedett, miközben a kivitel 0,6 százalékkal csökkent. Az agrárágazat kivitelének értéke emelkedett. A magyar élelmiszeripar tavaly az első 11 hónapban 9,3 százalékkal esett vissza, így a csökkenés 2002 óta már elérte a 27 százalékot – állapították meg a kutatók.

Idén tovább szűkül az élelmiszerpiac

Az élelmiszeripar bruttó termelése 2008 első 11 hónapjában 7,4 százalékkal mérséklődött, az export 3 százalékkal esett vissza, míg az import 6,3 százalékkal emelkedett. A vállalkozások száma 1 százalékkal, míg a foglalkoztatottaké 2,9 százalékkal csökkent. Jelenleg a belföldön elfogyasztott élelmiszerek mintegy 70 százaléka származik hazai termelésből. A kutatók szerint az idén az élelmiszerpiac tovább szűkül Magyarországon mintegy 2-4 százalékkal, a fogyasztók elsősorban az olcsóbb termékeket keresik majd. Az elemzők ugyanakkor azt valószínűsítik, hogy az élelmiszerek áremelkedése az infláció alatt marad.

Csaknem félmillióval kevesebb sertés

Szabó Márton kitért arra, hogy a sertéságazatban az állatszám tavaly decemberben mintegy 3,4 millió volt, ami mintegy 400 ezerrel volt kevesebb az előző év hasonló időszakáénál. Ez több mint 12 százalékos csökkenés. A termelői árak éppen az állatszám csökkenése, valamint az emelkedő kereslet miatt növekedtek a 250 forintos kilogrammonkénti szintről 330 forintra. Ez a növekedés a fogyasztói árakban is megmutatkozott, ugyanis a sertéscomb még 2008 januárjában 1000 forint alatt volt kilogrammonként, az év végére viszont elérte az 1150 forintos kilogrammonkénti árat.

Visszaesett a tej kereslete

A tejpiacon a termelői árak a múlt év elején 95 forint körül mozogtak literenként, míg novemberben 75 forintot tettek ki, és decemberben tovább csökkentek. Ennek oka a kereslet-visszaesés volt, mivel az unió felemelte az országok kvótáját. A termelői ár csökkenése megmutatkozott a fogyasztói árakban is, például a tej ára 220 forint volt literenként még tavaly januárban, decemberben pedig már csak 212 forintot tett ki literenként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.