Innovatív újdonságok sorával nyitotta meg az idei szezont a Syngenta

Minden eddiginél szélesebb kukorica és napraforgó hibridválasztékkal készül az idei szántóföldi gazdálkodási szezonra a Syngenta. A piacvezető növényvédelmi vállalat ezeken kívül olyan mérföldkőnek számító technológiai újdonságokat is bemutatott a koronavírus miatt online rendezett szezonnyitó rendezvényén, mint a Force Evo, vagy az Amistar Prime, amelyek komoly előnyhöz juttatják a gazdálkodókat.

Tóth Bertalan_A szakmai rendezvény nyitóelőadójaként Tóth Bertalan növényvédelmi értékesítési vezető bemutatta a vállalat új szervezeti felépítését. Mint elmondta: „ma a legnagyobb lehetőséget és előnyt a személyre szabott megoldások jelentik. A mezőgazdaságra váró kihívások, a bővülő portfoliónk, az új digitális megoldásaink, valamint a komplex kereskedelmi ajánlataink mind-mind azt indokolják, hogy a partnereinknek több és még magasabb színvonalú szakmai segítséget tudjunk nyújtani, ezért a vetőmag és a növényvédő szer – bár egy közös Syngenta ajánlatban, de külön szakmai csapat támogatásával jut el hozzájuk”. Tóth Bertalan hangsúlyozta: a Syngenta Magyarország legfontosabb célja, hogy a termelőknek olyan bő termőképességű hibrideket és a hozzájuk kapcsolódó technológiai megoldásokat biztosítson, melyekkel nemcsak megőrzik, de növelhetik is a jövedelemtermelő képességüket.

Balog László_

A Syngenta minden eddiginél szélesebb kukorica portfólióval készült a 2021-es esztendőre, kínálatában összesen 15 hibrid szerepel, amelyeket Elevation, vagy Elevation Plus csávázással érhetnek el a gazdálkodók, ismertette Balog László kukorica és kalászos vetőmag kampánymenedzser. Az Elevation Plus csávázás magas fokú védelmet biztosít a vetőmag számára: megvédi a betegségekkel és rovarkártevőkkel szemben, valamint nagymértékben segíti a növény gyökérnövekedését.

 

Az agrárvállalat komoly terméseredményekre képes hibridjei és technológiai újdonságai révén ma már Magyarország 3. legnagyobb kukorica vetőmag értékesítője lett. A Syngenta nagy energiát fektet a kutatásfejlesztésre, ebben kulcsszerepe van a tavaly Mezőtúron átadott világszínvonalú új kutatóállomásnak, ahol a szárazságot és hőstresszt magasabb szinten elviselő kukorica hibridek nemesítése zajlik. Az itt folyó munka első képviselője, az SY Minerva stabil szárral, kiváló szemminőséggel, magas ezermag tömeggel új színfoltot hoz a FAO 420-440-es éréscsoportba. Több mint ígéretes az SY Carioca, amely 2019-ben a Kukorica Klub termésverseny öntözött kategóriájának győztese, valamint az SY Infinite, amely 16,9 tonnás hektáronkénti eredményt ért el tavaly Tiszatardoson.

Papp Zoltán_Papp Zoltán, kukorica és napraforgó növényvédő szer kampánymenedzser előadásában bemutatta a Syngenta prémium hatékonyságú, tartamhatású megoldásait, amelyek a legkorszerűbb és leghatékonyabb formulációkat tartalmazzák. A kukorica növényvédelmi paletta új mérföldköve 2021-től a Force Evo, amely a népszerű talajfertőtlenítő formula mellett starter műtrágyát is tartalmaz. A készítmény egy szemcséjében lévő teflutrin biztosítja a talajlakó kártevők elleni rovarölő hatást, a nitrogén, foszfor, mangán és cink pedig a kezdeti gyors fejlődést garantálja, akár hidegebb periódusban is. Kijuttatása egyszerű, mivel gyakorlatilag pormentes, homogén és jól guruló szemcsék alkotják. „A Force Evo használatával ki tudjuk küszöbölni a talajlakó rovarok lárváinak kártételét, segítjük a gyökérregenerációt, javítjuk a növény stressztűrését és kezdeti fejlődését, átlendítjük a hideg által okozott relatív tápanyaghiányon”, összegzett Papp Zoltán. A továbbiakban képet kaphattunk arról, hogy a Syngenta palettáján szereplő kukorica gyomirtókból mindenki kiválaszthatja a saját problémáinak megfelelő megoldásokat. Ezek a termékek magas hatóanyag-tartalmuknak köszönhetően széles hatásspektrumúak és hosszú tartamhatásúak, ugyanakkor az egyik legszelektívebb készítmények a piacon.

Ácsné Szekeres Dóra_A környező országokhoz képest kiemelkedő az országos termésátlagunk, így Magyarország a napraforgó termesztés élvonalában van. Ha visszatekintünk, akkor jól látható, hogy az elmúlt 20 évben szinte megdupláztuk az országos termésátlagot, hiszen míg a 2000-es évek elején 1,5 t/ha körül mozgott az országos termésátlag, addig 2019-ben a 3,01 tonnás hektáronkénti eredmény történelmi rekordot jelentett. Ehhez a növekedéshez a magyar termelők szaktudása és technológiai fegyelme mellett a nemesítés is hozzájárult, hangsúlyozta Ácsné Dr. Szekeres Dóra, az olajos növények vetőmag kampánymenedzsere, aki a napraforgó nemesítés mérföldköveit ismertette a hallgatóságnak.

A Syngenta világelső a napraforgó nemesítésben. A vállalat mindent megtesz azért, hogy termelőinek a legversenyképesebb hibridekkel szolgáljon a jövőben is. A technológiai fejlődés következő szintjét az A.I.R.® hibridek jelentik majd, amelyek a Syngenta csúcsgenetikáját ötvözik a forradalmian új technológiával. Az A.I.R.® hibridek nemcsak a Syngenta életében, de a napraforgó termesztésben is új fejezetet nyitnak. A Syngenta idei ajánlata ismét új hibridekkel bővült. Ennek köszönhetően minden termelőnek tudnak olyan hibridet ajánlani, olajtartalomtól függetlenül, amely a saját termesztési körzetében, a gyomviszonyoknak megfelelő gyomirtás-technológiával a legversenyképesebben termeszthető.

nf_

A mindezek mellé kínált szakmai program és teljes technológiai kínálat lehetővé teszi, hogy jelentős, akár átlagon felüli termést érjenek el a gazdálkodók, tette hozzá Papp Zoltán. A szakember kifejtette: a Force 1,5 G továbbra is az első számú választás a talajlakó kártevők elleni védekezés során napraforgóban. A növényvédelem fontos szelete az alap gyomirtás, ebben kitűnő hatékonyságú a Gardoprim Plus Gold, amelyet cirokban is hatékonyan lehet használni. Ezt a Listego (CL), a Listego Plus (CLP) és Fluence (Express®-toleráns) kezelések teszik teljessé. Papp Zoltán előadásában beszélt az Amistar Sun hosszú hatástartamú gombaölő szerről, amellyel sikeresen léphetnek fel a gazdálkodók a napraforgó legfontosabb szár- és levélbetegségei ellen. A készítmény mindkét hatóanyaga valódi szisztemikus hatással rendelkezik, a preventív gombaölő szer kimagasló hatással van fóma és alternária ellen. Több éves tapasztalatok alapján alkalmazásával minden évjáratban akár 60 ezer forint pluszbevétel érhető el hektáronként.

Asbóth András_A Syngenta kalászos intenzív technológiai ajánlatában a vetéstől a betakarításig minden eszköz a termelők kezében van, hogy megóvják a növényeket a kártevőktől és kórokozóktól, és átsegítsék a növényeket a stresszes időszakokon. Asbóth András marketing menedzser elmondta: kalászos csávázás területén fontos termék a Vibrance, amely csírakorban hatékonyan védi a növényt a fő gombakórokozók ellen. A Peak Turbo gyomirtó szer csomag megbízható hatékonysággal lép fel a kalászosok minden kétszikű gyomnövénye ellen, legyen szó akár magról kelőről, akár évelő példányokról, az Axial One pedig prémium megoldás a tavaszi fűfélék és kétszikűek ellen.

S_

Az idei évben komoly eszközt ad a kalászos termelők kezébe a Syngenta. Az Amistar Prime azoxistrobin tartalma jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatást biztosít. A kombináció másik hatóanyaga a Fenpropidin, amely korai kijuttatási időpontban a főként a lisztharmat elleni védelemért felel. Triazolmentes kombináció, amely hűvösebb időben is megbízható hatékonysággal rendelkezik lisztharmat, szeptóriás levélfoltosság, rozsdabetegségekkel szemben. Aszályos évjáratban is fokozza a várható terméshozamot, csökkenti a növényi öregedést, kitolja a tenyészidő hosszát, ezáltal a termésre is pozitív hatással van.

Az utóbbi évek leghatásosabb növényvédelmi készítménye kalászos területen az egyedülálló hatásmechamizmussal bíró Elatus Era. Azon túl, hogy a főbb kórokozókat és a termésvesztő növénybetegségeket is kiválóan kontrollálja, egészségesen tartja a növény levélzetét, növeli a zászlóslevél méretét, amely a termésképzés egyik legmeghatározóbb eleme. Az Elatus Era a tavalyi kalászos szempontjából jó évjáratban erősen hozzájárult mind minőségi, mind pedig termésmennyiségi oldalról is kitűnő eredmények alakulásához.

S3

Asbóth András a kalászosban érdekelt gazdálkodók figyelmébe ajánlotta az Agriclime rendszert, amellyel a Syngenta enyhít a termelők kockázatain a kritikus májusi időszakban a két fungicid – az Amistar Prime és az Elatus Era – választása esetén. A garanciális periódusban – a kedvezőtlen időjárási feltételek teljesülése esetén- a programban részt vevő termékek költségének akár 30 százalékát visszafizeti partnerei számára.

A Clearfield® és Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.

Az Express® az FMC bejegyzett védjegye.