Januártól módosul a jövedéki törvény

A törvény módosítását alapvetően az Európai Parlament és Tanács határozata alapján létrehozandó Jövedéki Árumozgási és Ellenőrző Rendszer (EMCS) indokolja. Ennek az a célja, hogy mind az unió területén, mind pedig az egyes országokon belül – adófelfüggesztéssel végzett – jövedékitermék-szállítást napra készen lehessen, elektronikusan nyomon követni. Ezzel a visszaélések aránya is csökkenthető.

A NATO-nak adófelfüggesztéssel is lehet szállítani

Az adófelfüggesztés tipikus módja az, amikor adóraktárba szállítanak jövedéki terméket, illetve ott tárolják azt. Az adót csak akkor kell megfizetni, amikor az kikerül a raktárból. Vannak olyan esetek, amikor a jövedéki termék után még felhasználáskor sem kell adót fizetni. Ilyen például az, amikor az ásványolajból villamos energiát állítanak elő. A módosítás adómentessé teszi az olajfinomító hulladékából előállított jövedéki terméket is, ha elégetve, abból villanyáramot állítanak elő. Az új szabály lehetővé teszi, hogy a NATO éttermeknek, kantinoknak is adófelfüggesztéssel lehessen jövedéki terméket – alkoholos italt – szállítani. Ilyenkor a szállítást a NATO egység igazolja a vámhatóságnak, amely a szállítót mentesíti az adó megfizetése alól. A javaslat szabályozza azt is, hogy kinek és hol kell megfizetnie az adót, ha csomagküldő cég, az unión belül szállít – megrendelésre – jövedéki terméket.

Engedély helyett bejelentés az alkoholtermékekre

Jelenleg alkoholtermék 2 litert meghaladó kiszerelésben csak vámhatósági engedéllyel forgalmazható. A javaslat engedély helyett bejelentést ír elő. Ugyan ez vonatkozik a 2 liter feletti kiszerelésű gyümölcsborokra is, viszont a szőlőbornál a 25 litert meghaladó kiszerelés a bejelentés-köteles. A jövőben nem zárhat be a vámhatóság boltot csak azért, mert ott olyan jövedéki terméket találtak, amelynek a címkéje más termékre utal, mint ami például a palack valós tartalma. Ilyenkor a jóhiszemű kereskedő nem büntethető boltbezárással. Az elkobzott ásványolaj termékek – a jelenlegi szabályok szerint – a katasztrófa elleni védekezésre felhasználhatók. A módosítás után katasztrófavédelmi gyakorlatra is felhasználható lesz az elkobzott termék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.