Javul a helyzet a tejpiacon az Európai Bizottság szerint

Az értekezleten a miniszterek döntöttek néhány, a piac helyzetét várhatóan tovább javító jogszabály-módosításról. Ezek egyike szélesebb jogköröket teremt az uniós bizottságnak, hogy krízishelyzetben azonnali intézkedéseket hozhasson a tejágazatban. Egy másik módosítás értelmében pedig a tagországok kapnak erősebb jogosítványt kapnak arra, hogy az egyedi túltermelést folytató gazdákat szigorúbban szankcionálhassák.

Húszmilió euróval több
A jövő évi uniós költségvetés tervezetének formális jóváhagyásával hivatalossá vált az a döntés is, hogy az ágazatot 2010-ben segítő rendkívüli tejalapot 300 millió eurósra egészítik ki. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a tagországok kormányait képviselő tanács teljes egészében elfogadta az Európai Parlament javaslatát, szemben a brüsszeli bizottság 280 millió eurós elképzelésével.

A gazdák figyelnek
Fischer Boel biztos a találkozón azt is elmondta, hogy a közelmúltban folytatott tárgyalásain szerzett tapasztalatai szerint az EU nemzetközi kereskedelmi partnerei kellően visszafogottnak tartják a tejpiac segítésére hozott uniós exporttámogatási intézkedéseket, így az EU-nak várhatóan nem kell nemzetközi elmarasztalástól tartania emiatt. Az ágazat nehéz helyzete miatt hosszú ideje tiltakozó tejtermelő gazdák mindazonáltal jelezték, hogy továbbra is igénylik az unió támogatását, és figyelemmel követik a miniszterek munkáját. Ennek nyomatékosítására egy molinóra festett, több négyzetméteres, óriási szemet függesztettek ki a tanácskozás helyszínével szemben, demonstrálva, hogy „figyelnek” a tanács tevékenységére.

Szavaztak egy GM kukoricáról
Szavazott a miniszteri tanács egy genetikailag módosított összetételű importkukorica-féleség uniós piacra dobásának engedélyezéséről, de a tagországok – mondhatni, immár a hagyományoknak megfelelően – nem tudtak dönteni sem az engedélyezés mellett, sem ellene. Így a döntés joga az Európai Bizottságra szállt, amely várhatóan néhány héten belül meghozza határozatát a svájci termékről. Magyarország álláspontja a kérdésben nem változott, a magyar delegáció elutasítóan szavazott a génkezelt növény engedélyezéséről. A brüsszeli találkozón több EU-tagország ismételten kérte, hogy a sertéshús exportjára az Európai Bizottság adjon támogatást. Ezt azonban a testület ezúttal is elutasította.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.