Agrárdiplomáciai offenzívában Nagy István

20191015_PEL_9669Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le. Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét.
A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

20191015_PEL_9919

Törökország és Magyarország számára nagy lehetőség lehet a harmadik piacokon történő közös fellépés, például a vetőmag, húsáruk tekintetében – mondta az agrárminiszter Bekir Pakdemirli török mezőgazdasági és erdészeti miniszterrel folytatott tárgyalásán, amelyen javaslatot tett egy globális vetőmagbeszállítói hálózatra, mely fedezhetné a fejlődő országok élelmiszerigényeket a jövőben. A felek kitértek a helyi gazdálkodók pénzügyi támogatásainak kérdéseire, az integráció szerepének erősítésére és szó esett az agrárdigitalizációs technológiák, kutatási fejlesztések hazai és külföldi lehetőségeiről is. A két ország minisztere az élőállatokkal és a hústermékekkel kapcsolatos lehetőségekről, innovatív megoldásokról is tárgyalt.

Indiával újra kell éleszteni mezőgazdasági kapcsolatainkat – jelentette ki Nagy István. Az agrártárca vezetője az ázsiai ország vízügyi miniszterével, Shri Gajendra Singh Shekhawattal az öntözés témakörében felmerülő lehetséges együttműködésről tárgyalt. A magyar kormány kiemelt célja az öntözött területek jelentős növelése. Indiával az öntözés kapcsán jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak, ezért a tárcavezető felajánlotta, hogy készséggel cserélnénk tapasztalatot az indiai féllel. Az indiai fél méltatta hazánk tevékenységét az élelmiszer-feldolgozás területén, és ösztönözte a technológia és tudás cseréjét ebben a témában is. Nagy István felajánlotta a magyar agrártárca segítségét és kiemelte, hogy fontos ázsiai partnerünkként tekintünk Indiára, amellyel célunk az agrárgazdasági kapcsolatok élénkítése.

20191015_PEL_9740

Az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetével, Rajabi Yazdi Gholamalival folytatott megbeszélésen az agárminiszter elmondta, hogy Magyarország nagy gabonatermelő, a világ egyik fő vetőmag-exportőre. Ezen kívül zöldség- és gyümölcstermesztésben kiváló, jó minőségű alapanyagokkal és feldolgozott termékekkel rendelkezik, így tárcánk kiemelten fontosnak tartja a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését és bővítését. A tárcavezető jelezte, gombatermesztés, gyógynövény-termesztés és takarmányozás területén is van olyan magyar technológia és tapasztalat, amely hasznosítható az iráni piacon.