Jelentős turisztikai fejlesztések támogatással

A Regionális Operatív Program keretében a 2007-2008-as időszakban 252 projekt részesült összesen több mint 69,7 milliárd forintos támogatásban a turisztikai vonzerő-fejlesztést, és a szálláshely-fejlesztést segítő pályázatok keretében, az így megvalósított beruházások értéke pedig megközelíti a 186 milliárd forintot. Az attrakciófejlesztési pályázatok egy részét kétfordulós eljárás keretében támogatják. Az első fordulóban a 161 támogatott pályázó 45,4 milliárd forintot igényelt, az 55 milliárd forint keretösszegből 44,6 milliárd forint támogatást ítéltek meg. A pályázat keretében összesen több mint 79 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg. A beruházások mintegy 77 százaléka a négy hátrányos helyzetű régióban realizálódott, így a támogatások közel háromnegyede e térségbe került. A tájékoztató elkészítéséig a második fordulóban 35 projekt esetében született meg a végleges támogató döntés. A szálláshelyek és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére irányuló 26,5 milliárd forint támogatási keretből 91 pályázó számára 25,1 milliárd forintot ítéltek meg, a támogatott projektek által megvalósuló beruházások nagysága pedig mintegy 106 milliárd forint.

Két pályázati konstrukció    
Az idén két turisztikai fejlesztéseket célzó pályázati konstrukció jelent meg július közepén, illetve augusztus végén, amelyek szintén a turisztikai vonzerők, attrakciók és a kereskedelmi szálláshelyek fejlesztésére irányulnak. Céljuk a régiókba érkező turisták számának és átlagos tartózkodási idejének, illetve a turizmusból származó jövedelmeknek a növelése, valamint az ágazat szezonális jellegének a mérséklése. A turisztikai ágazat szempontjából jelentős attrakciófejlesztési projekt javaslatok kidolgozásához szükséges tervezési felhívások március elején jelentek meg, a javaslatokat december végéig lehet benyújtani. A turisztikai nagyprojektekre eddig 48 projektjavaslat érkezett, összesen 97 milliárd forint támogatási igénnyel. A beadott javaslatok közül 29 akciótervi nevesítése történt meg, közülük háromét visszavonták, a többi esetében (kettő kivételével) a támogatási szerződést is megkötötték. A kiemelt projektekre megítélt támogatás összege 41,95 milliárd forint, a támogatási szerződésben megítélt támogatás 34,53 milliárd forint, a beruházások összértéke pedig 64,55 milliárd forint. A kiemelt attrakciófejlesztési konstrukciók alapvetően közcélú pályázók számára teszik lehetővé projektek benyújtását. A vállalkozások a Kiemelt gazdasági jelentőségű turisztikai nagyberuházások fejlesztése elnevezésű konstrukción keresztül juthatnak az elvárt eredmények (munkahelyteremtés, látogatószám, bevétel stb.) teljesítése esetén 10-20 százalék közötti támogatáshoz.

Ne legyen visszafizetés
Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke az ülésen felvetette, hogy a pályázati kiírások túlságosan terjedelmesek, bonyolultak, ami a pályázók számára költségekkel jár, és még a kiírás időszakában is változnak a feltételek. Varjú László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára erre reagálva hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a forrásokat Magyarország biztonsággal használja fel, ne kerüljön sor visszafizetésre. Az államtitkár rámutatott: az elmúlt időszakban jelentősen egyszerűsödött az eljárási rend, az volt a fő cél, hogy a pénz minél hamarabb eljusson a pályázókhoz, ezt célozta az előleg bevezetése is. Meg kell vizsgálni azt is, hogy hol lehet még bevezetni az automatikus pályázatokat – tette hozzá. A menetközbeni változtatásokkal kapcsolatban Varjú László elmondta: ez sokszor az egyeztetések eredménye, az egynél többszöri módosítás azonban szerinte sem helyes, igyekeznek ezt elkerülni.

A TDM keretében
A turisztikai desztináció menedzsment (TDM) keretében a 2008-ban regisztrált 131 projektből 46 pályázat érkezett be eddig, az igényelt támogatás több 2 milliárd forint, a projektek összköltsége 2,356 milliárd forint. A pályázatot áprilisban hirdették meg. Két régióban még beadhatók a pályázatok, a többiben folyik a pályázatok értékelése és a hiánypótlás, illetve két régió esetében már megkezdődtek a bíráló bizottsági ülések, de döntések még nem születtek. A TDM pályázat kiírásának célja, hogy régiós, illetve országos szinten is egységes, jól összehangolt szervezeti rendszer jöjjön létre. A TDM szervezet feladatai közé tartozik, hogy koordinálja a térség turisztikai tevékenységeit, biztosítsa az ottani sajátos arculat kialakítását, valamint a turisztikai szolgáltatókkal közösen felállítson egy hatékony információs rendszert. A turisztikai bizottság több tagja felvetette: a vállalkozók érdekeit nem védi kellően a rendszer, nem találják meg a közös érdekeket a vállalkozók és az önkormányzatok, az idegenforgalmi adóhoz adott költségvetési támogatás kettőről egy forintra való csökkentése pedig mérsékli az önkormányzatok lelkesedését, pedig ők lehetnének a TDM motorjai. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára úgy vélekedett, hogy a regisztrációs pályázatok száma nem túl magas, de még további pályázatokat is kiírnak, amelyeknél a feltételek változását figyelembe lehet venni. A TDM-ek információs támogatására is pályázni lehet, amire eddig nem volt lehetőség – tette hozzá. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.