Jó gabonaév az idei, de alacsony a kukorica ára

iuaAz őszi betakarítást tekintve alapvetően jó év van mögöttünk, a termelők ugyanakkor keveslik a kukorica jelenlegi árát – derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón.

Őszi búzából idén 951,9 ezer hektárról 4,9 millió tonna termést takarítottak be a hazai gazdálkodók, szemben a tavalyi 5 millióval, 5,2 tonnás hektáronkénti átlagtermés mellett. A kukorica betakarítása jelenleg az előirányzott terület 31 százalékánál tart. Összesen 982,7 ezer hektárról – a múlt évinél 4,7 százalékkal nagyobb, de az elmúlt öt év átlagánál 6-7 százalékkal kisebb területről -, 7,7-7,8 millió, jó esetben akár 8 millió tonna termés várható, 2,5 százalékkal kevesebb a tavalyinál, míg az elmúlt öt év átlagánál 1,5 százalékkal. A kukorica várható hektáronkénti átlagtermése 7,9 tonna, a múlt évben ugyanakkor 8,49 tonnás hektáronkénti rekordhozammal takaríthatták be a termelők – hívta fel a figyelmet Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.

A napraforgó betakarítása 98 százalékos készültségi szinten van az előirányzott 561,7 ezer hektárról, ami 9 százalékkal kisebb, mint tavaly. A hozama azonban stabilabb, a kukoricáénál, ez a jóval szárazságtűrőbb növény átlagosan 3 tonna hektáronkénti termést hozott, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyival, annál 1,2 százalékkal jobb, az elmúlt öt év átlagát viszont 6,6 százalékkal meghaladja. Ez a helyettes államtitkár szerint azt is mutatja, mennyire jól tudják a gazdák termeszteni ezt a növényt, amelynek termése idén várhatóan 1,68 millió tonna lesz, a területcsökkenésből adódóan 7,9 százalékkal kisebb az előző évinél. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke a napraforgó 3 tonnás hozama kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ez világrekord, egy ország sem tud ilyen hozammal napraforgót termelni. Kukoricából viszont a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

A szójabetakarítás 60 százalékával is végeztek már a gazdálkodók, ennek a növénynek az idei termésmennyiségét 168,7 ezer tonnára várják, ami kevesebb ugyan a tavalyi 174,2 ezer tonnánál, az elmúlt öt évi átlagnál viszont 6,1 százalékkal több. A hektáronkénti hozam itt is jól alakul, 2,8-2-9 tonna lehet, hasonlóan a múlt évihez – mondta Tarpataki Tamás. A helyettes államtitkár szerint az őszi talajmunkáknak és a vetésnek jót tett az elmúlt hetek időjárása, a termőterület kétharmadán már befejeződött a vetés. A repcét csaknem teljesen elvetették már a gazdálkodók, a tervezett terület 310 ezer hektár, szemben a tavalyi 331 ezerrel. Az őszi árpa készültsége körülbelül 50 százalékos, ezt 238,5 ezer hektárra tervezik elvetni, a múlt évi 223 ezer hektár után. Őszi búzából 14-15 százalékos a vetési készültség, a tervezett vetésterülete 994,8 ezer hektár, 1,6 százalékkal nagyobb az előző évinél. Petőházi Tamás szerint a vetések jobban állnak, mint tavaly ilyenkor, mondhatni optimális időben tudnak most vetni a gazdák. Jelentősebb arányban már csak az őszi búza munkálatai vannak hátra – tette hozzá.

A világ gabonapiaci helyzetéről szólva a helyettes államtitkár arról beszélt, hogy míg a világban mindenütt jó terméseredmények vannak, Európában már kevésbé – a csapadékhiány, az aszály és a hőhullámok miatt, amelyek nemcsak a vegetációs, hanem a betakarítási időszakban is jelentkeztek és nem kedveztek a hozamoknak. Ezzel együtt a világ gabonatermelése és -felhasználása csaknem megegyezik, a készletek évek óta hasonló szinten vannak, ami hatással van a magyarországi gabonapiacra is. Nagyon komoly belpiaci kereslet van a kukoricára, 40 ezer forint körüli, de inkább e fölötti árakon keresik az árut a magyar felhasználók – mondta Petőházi Tamás. Hozzátette: a termelők remélik, hogy ez az ár emelkedik majd, figyelemmel a Kínában elharapódzott afrikai sertéspestisre, aminek következtében Kína jelentős többletigényt támaszt az európai sertéshúsra, ami növelheti a sertéstartási kedvet és így az igényeket is a takarmánynövényre. A termelők tonnánként 50 ezer forint telephelyi árat szeretnének kapni a kukoricáért, ahogyan búzánál már most vannak olyan helyek, ahol 50 ezer forint a tonnánkénti ár – hívta fel a figyelmet a szakember.