Jó termést vár az Agrárminisztérium

grMegfelelő időben kezdődött a kukorica, a napraforgó, a cukorrépa és a szója betakarítása és kedvező termést ígérnek az őszi betakarítású növények az Agrárminisztérium szerint.

Az agrártárcánál emlékeztettek arra, hogy a magyar mezőgazdaság egyik meghatározó növénye, a kukorica közel 983 ezer hektáros vetésterülete a múlt évhez képest 4,6 százalékkal nőtt, a hektáronként 8,2 tonna körüli terméshozam az elmúlt öt év átlagánál 9,5 százalékkal lesz várhatóan magasabb. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint 8 millió tonnára becsülhető a várható termés.

Az őszi betakarítású növények között szintén kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés. A hozamok itt is kedvezőek, a hektáronként 3 tonna körüli érték 7,1 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot, a kamarai termésbecslés alapján pedig a várható termésmennyiség eléri az 1,7 millió tonnát.

A cukorrépa betakarítása is folyik, a termés várhatóan a 880 ezer tonnát kissé meghaladja. A gazdák igen kedvező hozamokra számíthatnak, az első mérések szerint országos átlagban 65 tonna felettinek ígérkezik a termés hektáronként, s a cukortartalma is megfelelő lesz.

A szója vetésterülete változatlan, a termésbecslés alapján többm mint 173 ezer tonnás termés ígérkezik. A várható hozamok itt is igen kedvezőek, megközelítik a hektáronkénti 3 tonnát, ami az elmúlt öt év javuló átlagához képest is további 15,8 százalékos emelkedést jelent, ez pedig világosan mutatja, hogy a növény egyre gazdaságosabban és versenyképesebben termelhető hazánkban is – mutattak tá a szaktárcánál.