Július végéig kérhető a környezetgazdálkodási támogatás

Így várhatóan még több gazdálkodó nyújt majd be támogatási kérelmet ezen a jogcímen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Az igények beadásának június 30-án lejárt ugyan az egy hónapos időszaka, ám az FVM július 25-éig meghosszabbította azt. Mivel ez a nap szombatra esik, ezért július 27-e, vagyis a következő hétfő az utolsó határidő. A kérelmeket elektronikus úton várja a hivatal.

Még 3-5 ezer kérelem jöhet

Eddig több, mint 12 ezer ügyfél támogatási kérelmét fogadta el az MVH. A korábbi tapasztalatok alapján azonban mintegy 15-17 ezer kérelemre számítanak. A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Bács-Kiskunban a legnagyobb az érdeklődés. Az előbbiből 2.118-at, az utóbbiból pedig 1.963 kérelmet nyújtottak be agár-környezetgazdálkodási támogatásra.

A támogatás célja

A támogatás célja többek között az, hogy a termőhelyi adottságoknak megfelelő termelési szerkezet mellett a környezettudatos gazdálkodás és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat alakuljon ki. Korábban a sajtófőnök azt közölte: az agrár-környezetgazdálkodási támogatás akkor jár, ha a földhasználók a rendeletben előírt, önként vállalt kötelezettségeket a használatukban lévő földterületeken öt – bizonyos célprogram esetén tíz – évig betartják. (Így például eleget tesznek a természetvédelmi, a talajvédelmi és a vízvédelmi előírásoknak.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.