Kétmilliárdból építkezik a Somló Kreinbacher Borászat
Ennek az egyik legfontosabb része az eredetvédelem megoldása és a termékleírások pontosítása – hangsúlyozta a miniszter. Gráf József elmondta: a magyar termelők csak a minőséggel tudnak versenyezni, hiszen Magyarország összes szőlőterülete akkora, mint Franciaország egyetlen nagyobb borvidéke; 82 ezer hektáron évi 670 ezer tonnányi szőlő terem itt, amelyből mintegy három és félmillió hektoliter bor készül.
Több, mint 2 millió hektoliter a minsőségi bor
Ebből a mennyiségből kétmillió hektoliter fölött van a minőségi bor, de a tájborok is már meghaladják az egymillió hektolitert, s csupán néhány százezer hektoliternyire tehető az asztali bor mennyisége – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a minőségi fejlődésben nagy előrelépés történt az elmúlt évek során. Rámutatott: a vezető borászatok mellett ma már a közepes nagyságrendű borászatokban is modern technológia van, s így a magyar bornak – hozzászámítva a kiváló magyar szakértelmet és a kedvező éghajlatot – kevés vetélytársa lesz a régióban.
A turizmus a legjobb marketing a világon
Gráf József szerint a turizmus legjobb marketing a világon, hiszen a bor kimondottan bizalmi termék. A miniszter elismerően szólt arról, hogy a Somlón az új pincészet és pezsgőüzem mellett vinotékát, Szent Ilona Borházat és bortörténeti múzeumot, valamint egy apartmanfalut is létesít a beruházó tulajdonos, Kreinbacher József nagyvállalkozó.
A beruházási költség fele pályázati pénzből jön össze
Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta: a kétmilliárd forintos beruházási költségnek közel a felét uniós pályázaton sikerült elnyernie a vállalkozónak; az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 750 millió, a regionális operatív program pályázatán pedig 154 millió forint támogatáshoz jutott a Somló Kreinbacher Borászat. Baráth Sándor, a borászat és pincészet igazgatója elmondta, hogy a beruházás a 2010-es szüret kezdetére készül el, a jelenlegi 25 dolgozójuk mellett újabb 25 embernek tudnak majd munkát adni. A leendő pincészet és pezsgőüzem háromezer négyzetméter alapterületű lesz – mondta.
Utolsó kapcsolódó hírek:
►MVH: borlepárlási támogatás igényelhető ►Támogatás a szőlő lepárlására ►Egri borvidék – három évre szóló termeléskorlátozás ►Változhat a bor forgalomba hozatali járuléka ►Módosul a bor- és a hegyközségi törvény ►Varga Pincészet: a borászatot nem érinti a válság ►Magyar Agrárkamara: jól teleltek a szőlőtőkék ►Indulhat az agrárkárenyhítés, módosítják a bortörvényt ►Jelentős értékesítés-csökkenés a borosgazdáknál ►Klaszterbővítést tervez a Bormarketing Műhely ►Piackeresés helyett csak törvénymódosítás borügyben
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.