Kevés az élelmiszeripari bankgarancia forrása

A bankgarancia program lényege, hogy az alapvető élelmiszeripari tevékenységekkel foglalkozó élelmiszeripari vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) által adott bankgaranciával középlejáratú forgóeszköz hitelt vehessenek fel a kereskedelmi bankoktól. Gőgös Zoltán elmondta: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) látják, hogy a bankgaranciát „kicsit nehézkesebb felvenni”, de a válság előtt kezdődő problémákat nem lehet ezzel a programmal kezelni. Ellenkező esetben ugyanis az országnak „rengeteg pénzt kellene befizetnie az Európai Uniónak” – tette hozzá. A hús-, a baromfi, a tej-, a burgonya-, továbbá a gyümölcs és zöldségfeldolgozással, -tartósítással, malom- és sütőipari tevékenységgel, valamint szőlőbor-termeléssel foglalkozó cégeknek nyújtható bankgarancia mértéke 80 százalék, amihez az állam 90 százalékos készfizető kezessége járul. A program működtetéséhez 30 milliárd forint garanciakeretet különített el az állam, ami teljes körű kihasználás esetén 37,5 milliárd forint hitel igénybevételét teszi lehetővé. Egy vállalkozás 200 millió és 2 milliárd forint közötti összegben igényelhet bankgaranciát, amelynek igénybevételére ugyanakkor nincs lehetőségük a csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás vagy végrehajtási eljárás alatt álló, továbbá a – lejárt esedékességű – köztartozással rendelkező, valamint az uniós szabályok szerint nehéz helyzetben lévő élelmiszeripari vállalkozásoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.