Kína felfüggesztette a mexikói és amerikai sertésimportot

Ezt a kínai mezőgazdasági minisztérium és karanténügyekben illetékes hatóság együttes közleményében jelentette be. A kínai hatóságok a járvány veszélyére és óvatosságra figyelmeztették a hétvégén a lakosságot azzal együtt, hogy közölték: Kínában még nem észleltek sertésinfluenzás megbetegedést.

A piacok máris megmozdultak

Az ázsiai piacokat máris befolyásolta a járvány mexikói kirobbanása. A dollár a jenhez képest egy havi mélypontjára süllyedt és a befektetők máris a biztosabbnak látszó valuták és az arany felé fordultak. Ami az egyes ágazatokat, vállalatokat érinti, Dél-Koreától, Kínán át Ausztráliáig az a jellemző, hogy a részvénypiacokon a gyógyszeripari cégek, valamint a csirke, a marhahús és a haltermékekkel foglalkozó cégek árfolyama javult, a sertéssel, sertéshússal foglalkozó cégeké esett. Egyes légitársaságok, mint például a Quantas ausztrál, a Cathay Pacific hongkongi vagy az Air China kínai légitársaság jegyzése is 3-9 százalék közötti mértékben csökkent arra az aggodalomra, hogy a légiforgalom, azon belül is az Észak-Amerikával bonyolított forgalom visszaeshet.

Estek a nyersanyagok is

A legtöbb nyersanyagpiacra is az esés volt a jellemző, ami azt a félelmet tükrözi, hogy egy Mexikóból, az Egyesült Államokból, Kanadából továbbterjedő járvány hatást gyakorolhat az amúgyis recesszióban lévő globális gazdaságra. Az arany ára 1,4 dolláros ( 915,5 dollárra történt) drágulással négyheti csúcsra emelkedett, a nyersanyagok közül egyedüliként drágult. A többi nyersanyag jegyzése viszont csökkent, a nyersolaj 2, a gabonaféleségeké 4 százalék körüli mértékben esett. A tokiói tőzsde hétfőn ugyan csekély mértékben emelkedett, de a dél-koreai, a hongkongi és a kínai tőzsde mozgásán, a tőzsdeindexek hétfői esésén már érzékelhető volt a járvány esetleges továbbterjedése miatti aggodalom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.