Kína idei sertéshústermelése legalább 20 százalékkal esik vissza a FAO szerint

cpiA FAO becslése szerint Kínában idén legalább húsz százalékkal csökken a sertéshústermelés az országban tavaly megjelent sertéspestis miatt, amiért azóta folyamatos a kényszervágás.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete májusban még szerényebb, 10 százalékos kínai sertéshústermelés visszaesést várt. Ázsiában először 2017 márciusában bukkant fel a betegség, mégpedig a Kínával szomszédos Szibériában. Kínában az első sertéspestissel fertőzött állományt tavaly augusztus elején fedezték fel.

A FAO előrejelzése szerint az idén a globális sertéshústermelés 8,5 százalékkal, 110,5 millió tonnára zsugorodik. Kína rendelkezik a világ sertésállományának csaknem a felével, valamint Kína a világ legnagyobb sertéshús előállítója és fogyasztója is.

A kínai statisztikai hivatal nemrég közölte, hogy az idei első kilenc hónapban 17,2 százalékkal, 31,81 millió tonnára apadt a sertéshústermelés az országban. Eközben a sertésállomány éves összevetésben 28,5 százalékkal, 306,75 millió egyedre zuhant szeptember végén. A sertésállomány ezzel már a 11. egymást követő hónapban zsugorodott.

Az először Afrikában csaknem száz éve felfedezett betegség szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű az állatok – Európában a sertések és a vaddisznók – esetében, de kórokozója az embert nem betegíti meg. A sertéspestis járványokat nehéz megfékezni, mivel nem létezik hatékony védőoltás ellene.

A sertéspestis járványt csak nagyon szigorú igazgatási és rendészeti intézkedésekkel lehet megállítani, az állattenyésztőknek pedig hatalmas anyagi veszteségeket okoz, hogy egyebek között meg kell semmisíteni a fertőzött állományt, fertőtleníteni kell a telephelyeket és hosszú ideig nem forgalmazhatják termékeiket.