Kína leállítja a húsimportot Kanadából

ttKína jelezte Kanadának, hogy leállítja az onnan származó teljes húsimportot. A kínai hatóságok ezt azzal indokolták, hogy a Kanadából származó sertéshús-termékekben az állatok növekedését serkentő ractopamin maradékát mutatták ki, 188 kanadai állategészségügyi bizonyítványról derült ki, hogy hamis.

A ractopamin használata Kanadában engedélyezett, Kínában azonban tiltott, és az állategészségügyi bizonyítványnak egyebek között azt is tartalmaznia kell, hogy az importált hústermék nem tartalmaz ractopamint. A szer növeli a hús- és izomszövetek növekedését, miközben csökkenti a zsírtartalmat. Kanada tavaly mintegy 380 millió dollár értékben exportált sertéshúst Kínába.

Az AP olyan véleményeket idézett, amelyek szerint a dokumentumhamisítási bomba akkor robbant, amikor amúgy is feszült a két ország közötti kapcsolat. Ennek okozója, hogy amerikai kérésre decemberben Kanadában őrizetbe vették Meng Van-csout, a cégalapító lányát, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, akit egyebek mellett azzal gyanúsítanak, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt Iránnal, és így kijátszotta az Irán elleni amerikai és EU-szankciókat. Kína később őrizetbe vett két kanadai állampolgárt kémkedés vádjával.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt reméli, hogy a két kanadai ügyét is felveti Donald Trump amerikai elnök, amikor megbeszélést folytat a kínai államfővel a G20-ak hétvégi oszakai csúcstalálkozóján.