Kirúgták Rétfalvit az ITDH-tól

A vezérigazgató munkaviszonyát 2010. január 11-ével, rendkívüli felmondással szüntette meg a miniszter. A volt vezérigazgatónak nem jár végkielégítés. A közleményből kiderül, hogy a KEHI-vizsgálat több esetben is szabálytalanságokat talált a vállalkozási, szolgáltatási és tanácsadási szerződések, valamint a költséggazdálkodás terén. Emellett a vizsgálat során hiányosságokra derült fény a szakmai, szervezeti működési szabályok, illetve a vezérigazgatói körben felmerülő ellenőrzési kötelezettségek betartása, betartatása terén. A miniszter megítélése szerint mindezek kérdésessé tették az Rétfalvi György vezetői alkalmasságát, és ezért vonta vissza a vezérigazgatói megbízást.

Konkrétum nincs

A vizsgálattal kapcsolatban az NFGM konkrétumot nem közölt. Rétfalvi György korábban azt nyilatkozta, hogy a KEHI-vizsgálat az ügynökség elmúlt három éves működését vizsgálta. A kormányzati ellenőrzési hivatal vizsgálatát Bajnai Gordon miniszterelnök még szeptember elején rendelte el. Korábban az Index.hu arról számolt be, hogy egy 300 millió forintos ITD-tendert a vezérigazgató volt üzlettársának a cége nyert el. Az internetes lap akkor azt írta, hogy a gazdasági miniszter a közbeszerzési eljárás ügyében szeptember elején vizsgálatot kezdeményezett. A szerződést végül forrásátcsoportosítással indokolva nem írták alá.

Jogorvoslatot kezdeményez a menesztett ITD-vezér

Jogilag teljesen megalapozatlannak tartja Rétfalvi György, az ITD Hungary azonnali hatállyal hétfőn menesztett vezérigazgatója Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter döntését, ezért a jogi úton fog a törvénynek érvényt szerezni. Rétfalvi György sajtótájékoztatóján azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség elmúlt három éves tevékenységét vizsgáló KEHI-jelentést, amely a felmondás alapjául szolgált.

A munka és a törvény és a könyve

Rétfalvi György azt mondta, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által 2009 őszén lefolytatott vizsgálat október végén zárult le, ha ebben bármilyen törvénysértést megállapítottak volna a Munka törvénykönyve alapján 15 nap állt volna rendelkezésre, hogy indoklás nélkül felmondjanak neki. Ez azonban nem történt meg – jegyezte meg. „Az ITD Hungary-nél tavaly októberben lezárult KEHI-vizsgálat nem mutatott ki jogsértést, így az arra történő hivatkozás több mint két hónap távlatából véleményem szerint egy erőltetett fogáskeresés. A munkáltatóm indokát a leghatározottabban visszautasítom” – fogalmazott Rétfalvi György.

Füstbe ment terv

Hozzátette: az NFGM munkatársaival folytatott pénteki egyeztetést követően intézkedési tervet akartak készíteni a KEHI-jelentés alapján. Szintén a minisztérium szakembereivel folytatott tárgyalás után Rétfalvi György hétfőn megkezdte a szervezet átalakítását, így megszüntetett két igazgatóságot és több középvezetői pozíciót. Kérdésre válaszolva a menesztett vezérigazgató elmondta, hogy az elmúlt három évben hat minisztériumi, és két célirányos KEHI-vizsgálat történt. Ezek mellett külső könyvvizsgálók és az ügynökség felügyelő bizottsága által kinevezett ellenőr is ellenőrizte az ITD Hungary tevékenységét. Ezek a vizsgálatok hasonló elmarasztaló jelentéseket nem tartalmaztak.

„Korrigálható tételek”

Rétfalvi György elmondta, hogy a KEHI-jelentésben elsősorban 10-15 millió forintos, költségvetési pénzből történt kifizetéseket ért kifogás. Ezek – Rétfalvi György szerint – korrigálható tételek, és nem okoztak törvénysértést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.