Korszerűbb állattartó telepek

Az állattenyésztés virágkora a ’80-as években volt, azóta a főbb mutatók folyamatosan csökkennek. Ennek egyik oka, hogy a 2004. óta Magyarországra nézve is kötelező érvényű uniós Közös Agrárpolitika (KAP) elsősorban a növénytermesztés fejlesztését célozza meg. Ennek ellensúlyozására az ÚMVP egyik legfőbb beavatkozási területe az állattartó telepek beruházásai.

Számos intézkedés szolgálja a célt

Az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlyának helyreállítása az agrárkormányzat egyik legfontosabb célja, melynek elérését az ÚMVP számos intézkedése tükrözi. A program megindulása után a leghamarabb megnyitott jogcímek között szerepelt az állattartó telepek korszerűsítésére, amelynek keretében az állatjóléti-, higiéniai- és környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés megvalósítására igényelhettek vissza nem térítendő forrásokat a gazdálkodók. Egyebek mellett támogatható volt az állati férőhelyek kialakítása és minőségük javítása, a takarmány előállítását és felhasználását biztosító beruházások, a trágya tárolását és felhasználását elősegítő fejlesztések – köztük a biogáz előállítását szolgáló létesítmények –, és nem maradtak ki az állatállományok genetikai minőségének javításával kapcsolatos, vagy az állatbetegségek kialakulását és terjedését megelőző preventív megoldásokat jelentő tevékenységek sem.

Növekedjék a szektor kibocsátása

A szakállamtitkár szerint az állattenyésztési beruházások támogatásával elérhető, hogy növekedjen a szektor kibocsátása, valamint a termékek előállítása során a feldolgozottsági fok, azaz a hozzáadott érték, ezáltal pedig a versenyképesség. Annak érdekében, hogy az állattenyésztés fejlesztésének tudásbázisa is biztosított legyen, készül az Agrár Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia, amelynek kidolgozása az utolsó szakaszban van. Az ágazati szakértők szerint az agráriumot a jelenlegi gazdasági válság más ágazatoknál kevésbé érinti, ugyanis az élelmiszerek iránti kereslet a prognózisok szerint várhatóan csak kisebb mértékben esik vissza. A mezőgazdasági beruházások ugyanakkor a válság okozta finanszírozási nehézségek, a hitelszűke miatt a korábbiaknál nehezebben valósíthatók meg.

Több, mint 250 milliárdos forrás

Az állattenyésztés fejlesztési lehetőségeiről a szakmai fórumon Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára beszélt részletesen. Arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az ÚMVP keretében 2007-13 között az ágazat rendelkezésére álló mintegy 1300 milliárd forintos forrásból több, mint 250 milliárd forint fordítható az állattartó telepek komplex megújítására. Az eddigi két támogatási körben az igénylők közel 220 milliárd forintot kötöttek le fejlesztéseik finanszírozására: a beérkezett több mint kétezer kérelemből 1.887-et hagyott jóvá az Irányító Hatóság (IH), aminek eredményeként összesen mintegy 2.500 állattartó telepet modernizálhatnak a gazdálkodók. Ez biztató szám, de részeredmény – tette hozzá a szakállamtitkár –, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz ugyanis eddig még csak 30 milliárd forint összegben érkeztek kifizetési kérelmek. Az IH ezért bizonyos könnyítéseket is bevezet, amitől a fejlesztések gyorsabb megvalósulását remélik, továbbá – a Magyar Fejlesztési Bankkal együttműködésben – speciális hitelkonstrukciókat ajánl a gazdák figyelmébe.

Még 30-40 milliárdos keret az év második felében

A könnyítések között szerepel a gépbeszerzések határidejének 12-ről 24 hónapra való kiterjesztése, és az építéssel járó beruházások befejezésének határidejét is 24 hónapról 36-ra növelik. Emellett lehetővé teszik, hogy a fejlesztésekhez a támogatási összeg 20 százalékának erejéig előleget vehessenek fel a kedvezményezettek. Továbbá április 1-jétől várhatóan nem kell majd közbeszerzési eljárást lefolytatni egyetlen ÚMVP által támogatott agrárberuházás esetében sem, mert a támogatási mérték egyetlen esetben sem haladja meg a 75 százalékot. A foglalkoztatotti létszámhoz, az állatlétszám szinten tartásához és a kötelező vagyonbiztosításhoz kötődő szankciókat szintén enyhíteni fogják. A szakállamtitkár által felsorolt változtatások jogszabályba foglalása 2-3 héten belül várható. A szakállamtitkár jelezte azt is, hogy az állattartó telepek korszerűsítésére még rendelkezésre álló 30-40 milliárd forintos támogatási keretet várhatóan 2009 második felében nyitja meg az ÚMVP Irányító Hatósága.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.

Utolsó kapcsolódó hírek:
A szabolcsi Leader-csoportoknál 1,6 milliárdos beruházásFesztiválkatlan épül TokajbanEgymást erősítik a fejlesztések a szobi kistérségben ÚMVP támogatási kérelmek – hasznos tanácsok Egymásra építenék fejlesztéseiket a tolnaiak Technológiai fejlesztések a mezőgazdaságbanDél-Balaton: a legvonzóbb a templomfelújítás volt ÚMVP – Nagy vállalkozói érdeklődés Dél-Baranyában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.