Körút az agrár-környezetgazdálkodás népszerűsítéséért

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében elérhető közösségi források megszerzésének mikéntjét, a feltételrendszert, a támogatás módját és az elvárásokat az ország tíz pontján mutatják be az érdeklődőknek. A potenciális igénylőket levélben is értesítik a támogatási lehetőség júniusi megnyílásáról.

Alig több, mint egy hónap alatt járják végig az országot

Országjáró túrára indult az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG). A minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében a szaktárca munkatársai hazánk minden szegletében igyekeznek beavatni az érdeklődőket az ÚMVP keretében hozzáférhető agrár-környezetgazdálkodási források odaítélésének, megszerzésének összetett feltételrendszerébe. Az FVM és a megyei agrárkamarák szervezésében az FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztályának munkatársai alig több, mint egy hónap alatt járják végig az országot, felkészítendő a gazdálkodókat arra, meddig, milyen formában és tartalommal juttathatják el kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), ha szeretnének részesülni az erre a célra elkülönített forrásokból. Az öt, bizonyos esetekben tíz évre szóló támogatás csak idén júniusban igényelhető, ezért érdemes jól felkészülni, hogy minél előbb megtudják a jogosult gazdák, mit várhatnak az AKG-tól, és mit kell teljesíteniük cserébe.

Mindenki eldöntheti, megéri-e

A különböző helyszíneken összegyűlt gazdálkodók előtt legtöbbször dr. Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára ismerteti a program alapelveit és fő céljait, őt követi a tárca környezetgazdálkodási osztályának vezetője, aki a fontosabb feltételekről, kötelezettségekről beszél, és válaszol a felmerülő konkrét kérdésekre. Az interaktív találkozók során a közönség alaposan megismerheti az uniós támogatáshoz való hozzáférés módját, aminek alapján mindannyiuk eldöntheti, megéri-e neki a hektáronkénti állandó bevétel, amiért azonban többlet-kötelezettségeket is kell vállalnia.

A roadshow május 5-én Pécsett indult

A roadshow május 5-én startolt Pécsett, ahol több mint kétszáz érdeklődő hallgatta a hasznos tudnivalókat, információkat. Ezután a többi között Szeged, Szolnok, Nyíregyháza és a Bács-Kiskun megyei Jánoshalma került sorra, május 28-án pedig a Hajdú-Bihar megyei Hajdúböszörmény lesz az AKG-fórum helyszíne. Júniusban több más városba, így például Miskolcra, Kaposvárra és Győrbe is ellátogatnak a szakemberek, akik végül Pest megyébe érkeznek: itt lesz az AKG-roadshow végállomása. A szakterülettel foglalkozó tanácsadók két alkalommal bővíthették ismereteiket, ugyanis az ő május 11-ei és 20-ai budapesti továbbképzésük szintén a körút részét képezte.

A gazdálkodók meghívót kapnak

Az agrárium érintett szereplőinek nem kell tartaniuk attól, hogy nem szereznek időben tudomást a tájékoztatókról. A gazdálkodók meghívót kapnak a rendezvényekre a helyi szervezőktől. Mindenkinek érdemes elmenni, akit kicsit is érdekel a téma, mert aki részt vesz valamelyik fórumon, képes lesz megítélni, hogy igénybe veheti-e a támogatási lehetőséget, lehet-e módja a közösségi források e típusát igényelni.

Maga a gazda is számolhat egy támogatási kalkulátorral

Az előadásokon elhangzanak mindazon ismeretek, amelyek a kérelem majdani összeállításához nélkülözhetetlenek, de akinek nem áll módjában a megjelenés, a www.umvp.eu/akg oldalon minden lényeges információt megtalál. Itt fellelhető az összes vonatkozó jogszabály, azoknak a tanácsadóknak a névsora, akik segítséget nyújtanak, ha valakinek nehézségei adódnának, de egy támogatási kalkulátor segítségével közelítőleg maga a gazda is kiszámolhatja, mennyi pénzre számíthat, ha támogatási kérelmét jóváhagyták.

Az AKG nem a legegyszerűbb támogatási forma

A részletes és körültekintő tájékoztatás nemcsak amiatt fontos, mert a támogatást 2007 és 2013 között csak most lehet igényelni, hanem azért is, mert az AKG nem tartozik a legegyszerűbb támogatási formák közé. Nem elég egyszer kitölteni a kérelmet, számos kötelezettséget kell folyamatos jelleggel teljesíteni. Az előadásokon ezért esik szó például a területazonosítás szükségességéről, a tábla és parcella fogalmáról, a vetésszerkezetre vonatkozó előírásokról, vagy éppen az állatállomány növeléséről. Fontos előrelépés, hogy átdolgozták a gazdálkodási naplót, amely a megújult jogszabályok értelmében már egyéb nyilvántartások vezetésének is megfelel. Könnyítés továbbá, hogy ezt a gazdálkodók vezethetik elektronikusan is, ekkor egyedül annyi az elvárás, hogy az ellenőrzés időpontjára nyomtatva is be tudják mutatni.

A kötelezettségvállalás ez év szeptember 1-jétől kezdődik

A gazdálkodóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a kötelezettségvállalás nem a támogatási kérelem benyújtásától, hanem valamennyi esetben az idei év szeptember 1-jétől kezdődik, a támogatási időszak pedig a legtöbb célprogramban 2014 augusztusának végéig tart. Tehát hosszú évekre kötelezi el magát az a gazdálkodó, aki az AKG-támogatást igényli, ezért is szükséges minden lehetséges kedvezményezettnek jól körüljárnia területe adottságait, illetve saját középtávú céljait. Utóbbi a gazdák dolga, de a hivatalos válaszokhoz való hozzájutásra a legjobb alkalom a roadshow valamelyik helyszínén, vagy a www.umvp.eu/akg honlapon kínálkozik – hívja fel a gazdálkodók figyelmét az FVM Irányító Hatósága.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Júniusban Hazajáró HétvégeÖtszörösére nőtt az ÚMVP előlegének igénylési díjaFalunapok újra – ÚMVP támogatássalA Borutak Szövetége is csatlakozott az IKUVÉH-hozKisbér és Komárom térsége az elvándorlás ellen küzd Falunapokkal az idegenforgalomért a Maros-völgyébenStabil pénzügyi háttér a vidékfejlesztéshezDinnyeszállítást könnyít a támogatott gépbeszerzésA hagyományőrzésnek az értékekre kell épülnie

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.