Lassabban nőttek az agrárárak

tiA zöldségek, a gyümölcsök és a burgonya áremelkedése jelentős fékeződésének köszönhetően a júliusi 8,1 százalékosról augusztusban 4,2 százalékra lassult a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése.

Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. Az élőállatok és állati termékek áremelkedése az előző négy hónaphoz hasonló magas szinten maradt. A növénytermesztési és kertészeti termékek ára átlagosan 1,5 százalékkal volt magasabb, mint tavaly augusztusban az előző havi 7,6 százalékos emelkedést követően. Az év eleji 13 százalék körüli szintről tavaly március óta a legkisebb áremelkedés következett be.

A zöldségek éves drágulása a júliusi 27,6 százalékról 9,8 százalékosra szelídült, a burgonya áremelkedése 29,7 százalékról 14,1 százalékosra lassult, a gyümölcsök pedig 3,6 százalékkal olcsóbbak lettek az egy évvel korábbi áraknál, míg az előző hónapban még 17 százalékos drágulást jelzett a KSH. A gabonafélék ára átlagosan a tavaly augusztusihoz hasonló szinten állt.

Az élő állatok felvásárlási ára negyedik hónapja két számjegyű emelkedést mutat, augusztusban 11,6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.